Wild zwijn met zoete aardappel en prei

Opbrengsten1 portie
 500 g wild zwijn, blokjes van schouder of boven bout (of hertenvlees)
 250 g oranje zoete aardappel, plakken, gestoomd
 1 prei, buitenste blad en onderkant verwijderd, ringetje, kort gestoomd
 1 ui, geschild, kleine stukjes
 2 laurierblaadjes
 2 theelepels fijn gekneusde jeneverbessen
 4 eetlepels verkruimelde ontbijtkoek
 35 cl gevogelte- of wildbouillon
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:
De blokjes wild zwijn met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. De olie in een braadpan verhitten en de blokjes kort aanbraden. Laurierblaadjes, gekneusde jeneverbessen en bouillon toevoegen en op de laagste hittebron zachtjes stoven. Af en toe roeren. Vijftien minuten voor het einde van de stooftijd de laurierblaadjes eruit halen en de verkruimelde ontbijtkoek erdoor roeren. Verder stoven en op smaak brengen met peper en zout. Naar smaak extra bouillon gebruiken. Over voorverwarmde borden met wat saus en de gestoomde zoete aardappel en kort gestoomde preiringetjes verdelen.
Aanbevolen bieren: donker, licht, bijvoorbeeld Dubbel tussen 6 en 8 vol%, Porter tussen 6 en 8 vol%, Stout tussen 6 en 8 vol%. De volmondige smaak van deze bieren met het aangegeven alcoholpercentage en vooral de Dubbel en Porter met soms een aangenaam licht zoetje, past goed bij de smeuïge smaak van de blokjes wild zwijn, het lichte zoetje van de saus, de licht kruidige toets van de kruidkoek, in combinatie met het zoetje van de zoete aardappel.

Ingrediënten

 500 g wild zwijn, blokjes van schouder of boven bout (of hertenvlees)
 250 g oranje zoete aardappel, plakken, gestoomd
 1 prei, buitenste blad en onderkant verwijderd, ringetje, kort gestoomd
 1 ui, geschild, kleine stukjes
 2 laurierblaadjes
 2 theelepels fijn gekneusde jeneverbessen
 4 eetlepels verkruimelde ontbijtkoek
 35 cl gevogelte- of wildbouillon
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:
De blokjes wild zwijn met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. De olie in een braadpan verhitten en de blokjes kort aanbraden. Laurierblaadjes, gekneusde jeneverbessen en bouillon toevoegen en op de laagste hittebron zachtjes stoven. Af en toe roeren. Vijftien minuten voor het einde van de stooftijd de laurierblaadjes eruit halen en de verkruimelde ontbijtkoek erdoor roeren. Verder stoven en op smaak brengen met peper en zout. Naar smaak extra bouillon gebruiken. Over voorverwarmde borden met wat saus en de gestoomde zoete aardappel en kort gestoomde preiringetjes verdelen.
Aanbevolen bieren: donker, licht, bijvoorbeeld Dubbel tussen 6 en 8 vol%, Porter tussen 6 en 8 vol%, Stout tussen 6 en 8 vol%. De volmondige smaak van deze bieren met het aangegeven alcoholpercentage en vooral de Dubbel en Porter met soms een aangenaam licht zoetje, past goed bij de smeuïge smaak van de blokjes wild zwijn, het lichte zoetje van de saus, de licht kruidige toets van de kruidkoek, in combinatie met het zoetje van de zoete aardappel.

Notes

Wild zwijn met zoete aardappel en prei