Wijtingfilet, sjalot-knolselderijsaus en wortel

Opbrengsten1 portie
 400 g wijtingfilets, eventuele graatjes met pincet verwijderen
 150 g knolselderij, geschild, kleine stukjes
 150 g winterwortel, rondjes, beetgaar gestoomd
 2 sjalotjes, geschild, stukjes
 2 theelepels selderij zout
 2 theelepels fijn gekneusde witte peperkorrels
 2 eetlepels bloem
 25 cl groentebouillon
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:
De wijtingfilets van eventuele graatjes met een pincet ontdoen. Met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. In een wok of koekenpan 3 eetlepels olie verhitten en de stukjes knolselderij en sjalot kort roerbakken. De bouillon toevoegen en op de laagste hittebron ruim 20 minuten laten pruttelen. Naar smaak extra bouillon gebruiken. Tegen het einde van het verwarmen de fijn gekneusde witte peperkorrels en het selderijzout toevoegen. Met een staafmixer pureren en op smaak brengen met weinig zout. De saus warm houden. De filets met bloem bestuiven. Vier eetlepels olie in een koekenpan (liefst, antiaanbaklaag) verhitten en de filets om en om lichtbruin bakken. De filets op voorverwarmde borden plaatsen en de rondjes winterwortel met de saus over de borden verdelen.

Aanbevolen bieren:
Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%, New England India Pale Ale (NEIPA) tussen 5 en 8 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de zachte smaak van de filets, in combinatie met het zoetje van de wortel en de licht pikante toets van de witte peperkorrels en het selderijzout in de saus.

Ingrediënten

 400 g wijtingfilets, eventuele graatjes met pincet verwijderen
 150 g knolselderij, geschild, kleine stukjes
 150 g winterwortel, rondjes, beetgaar gestoomd
 2 sjalotjes, geschild, stukjes
 2 theelepels selderij zout
 2 theelepels fijn gekneusde witte peperkorrels
 2 eetlepels bloem
 25 cl groentebouillon
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:
De wijtingfilets van eventuele graatjes met een pincet ontdoen. Met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. In een wok of koekenpan 3 eetlepels olie verhitten en de stukjes knolselderij en sjalot kort roerbakken. De bouillon toevoegen en op de laagste hittebron ruim 20 minuten laten pruttelen. Naar smaak extra bouillon gebruiken. Tegen het einde van het verwarmen de fijn gekneusde witte peperkorrels en het selderijzout toevoegen. Met een staafmixer pureren en op smaak brengen met weinig zout. De saus warm houden. De filets met bloem bestuiven. Vier eetlepels olie in een koekenpan (liefst, antiaanbaklaag) verhitten en de filets om en om lichtbruin bakken. De filets op voorverwarmde borden plaatsen en de rondjes winterwortel met de saus over de borden verdelen.

Aanbevolen bieren:
Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%, New England India Pale Ale (NEIPA) tussen 5 en 8 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de zachte smaak van de filets, in combinatie met het zoetje van de wortel en de licht pikante toets van de witte peperkorrels en het selderijzout in de saus.

Notes

Wijtingfilet, sjalot-knolselderijsaus en wortel