Wentelteefjes, vijgen en hazelnoten

Categorie
Opbrengsten1 portie
 4 sneden (oud) volkorenbrood, korst verwijderd
 8 kleine, gedroogde vijgen, steeltjes verwijderd
 50 g hazelnoten, ontveld, verkruimeld
 1 middelgroot ei
 4 eetlepels halfvolle melk of koffieroom
 zonnebloemolie
 poedersuiker
1

Bereidingswijze:
De gedroogde vijgen in kleine stukjes snijden. In weinig water 5 tot 10 minuten op de laagste hittebron verwarmen en in de pan laten afkoelen. Na het afkoelen met een vork fijn maken. Naar smaak kunnen de stukjes vijg gedurende 1 uur worden geweekt in 15 cl donker bier van het type Dubbel, Porter, Barley wine of Quadrupel. Vormpjes uit het volkorenbrood steken. In een schaal of mengkom het ei met de melk of koffieroom klutsen. De vormpjes lichtjes door dit mengsel wentelen en het overtollige beslag laten terugvloeien in de schaal of mengkom. Weinig olie in een koekenpan (anti-aanbaklaag) verhitten en de vormpjes kort om en om lichtbruin bakken. Schaaltjes of dessertbordjes met poedersuiker bestuiven. De vormpjes hierover verdelen en met de fijn gemaakte vijgen en verkruimelde hazelnoten garneren.

Aanbevolen bieren:
Lichtzoet honingbier, donker bier tussen 5 en 8 vol%, bijvoorbeeld Dubbel, proefglas (10 of 15 cl), Porter tussen 6 en 8 vol%, Barley wine of Quadrupel tussen 8 en 10 vol%. De aangename licht zoete tot zoete, volmondige smaak van deze bieren past goed bij het zoetje van de vijgen, de licht aardse toets van de verkruimelde hazelnoten en de smeuïge smaak van de wentelteefjes.

Ingrediënten

 4 sneden (oud) volkorenbrood, korst verwijderd
 8 kleine, gedroogde vijgen, steeltjes verwijderd
 50 g hazelnoten, ontveld, verkruimeld
 1 middelgroot ei
 4 eetlepels halfvolle melk of koffieroom
 zonnebloemolie
 poedersuiker

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:
De gedroogde vijgen in kleine stukjes snijden. In weinig water 5 tot 10 minuten op de laagste hittebron verwarmen en in de pan laten afkoelen. Na het afkoelen met een vork fijn maken. Naar smaak kunnen de stukjes vijg gedurende 1 uur worden geweekt in 15 cl donker bier van het type Dubbel, Porter, Barley wine of Quadrupel. Vormpjes uit het volkorenbrood steken. In een schaal of mengkom het ei met de melk of koffieroom klutsen. De vormpjes lichtjes door dit mengsel wentelen en het overtollige beslag laten terugvloeien in de schaal of mengkom. Weinig olie in een koekenpan (anti-aanbaklaag) verhitten en de vormpjes kort om en om lichtbruin bakken. Schaaltjes of dessertbordjes met poedersuiker bestuiven. De vormpjes hierover verdelen en met de fijn gemaakte vijgen en verkruimelde hazelnoten garneren.

Aanbevolen bieren:
Lichtzoet honingbier, donker bier tussen 5 en 8 vol%, bijvoorbeeld Dubbel, proefglas (10 of 15 cl), Porter tussen 6 en 8 vol%, Barley wine of Quadrupel tussen 8 en 10 vol%. De aangename licht zoete tot zoete, volmondige smaak van deze bieren past goed bij het zoetje van de vijgen, de licht aardse toets van de verkruimelde hazelnoten en de smeuïge smaak van de wentelteefjes.

Wentelteefjes, vijgen en hazelnoten