Afdrukopties:

Vis- en rijstballetjes met pikante saus

Opbrengsten1 portie

 300 g stevige visfilet, bijvoorbeeld makreel, heek, kabeljauw
 200 g gekookte witte- of zilvervliesrijst
 1 middelgroot ei
 100 g sperzieboontjes of kousenband, dunne plakjes
 1 sjalot, geschild, stukjes
 1 halve kleine rode paprika, zonder zaadlijst, blokjes
 2 teentjes knoflook, geschild, uit de knijper
 1 laurierblaadje
 2 theelepels chilivlokken
 20 cl groente- of gevogeltebouillon
 zonnebloem- of olijfolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:
In een mengkom de stukjes visfilet met een vork fijn maken en met de gekookte rijst en het ei goed mengen. In de koelkast gedurende 1 tot 2 uur plaatsen om op te stijven. In een wok of koekenpan 3 eetlepels olie verhitten en de stukjes sjalot, rode paprika en plakjes sperzieboon kort roerbakken. De bouillon en het laurierblaadje toevoegen en op de laagste hittebron 10 tot 15 minuten verwarmen. Tegen het einde van het verwarmen de geperste knoflook en chilivlokken erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en warm houden. Het mengsel van visfilet uit de koelkast halen, balletjes vormen en iets plat slaan. Olie in een koekenpan (anti-aanbaklaag) verhitten en de balletjes om en om lichtbruin bakken. Af en toe omkeren. Met de warme saus over voorverwarmde borden verdelen.

Aanbevolen bieren:
Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%, zeer mild gehopte India Pale Ale tussen 5 en 8 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de smeuïge, zachte smaak van de visballetjes, in combinatie met de pikante toets van de saus.