Vichyssoise met waterkers en grote pittige garnalen

Categorie
Opbrengsten1 portie
 250 g prei
 120 g kruimige aardappels
 5 g roomboter
 10 cl olijfolie
 0,50 l groentebouillon
 1 takje tijm, alleen blaadjes
 half bosje peterselie
 1 bosuitje
 10 cl room
 fleur de sel
 versgemalen witte peper
 0,50 bosje waterkers
 1 prei
 kwart bosje peterselie, grof gehakt
 12 niet te grote ongepelde gamba’s
 piment d’Espelette (of pittige paprikapoeder)
 zout
 scheutje olijfolie
 4 plakjes bladerdeeg
 1 eierdooier
 40 g Parmezaanse kaas
1

Bereiding:
Schil de aardappels. Snijd vervolgens de aardappels in blokjes. Maak de prei schoon en snijd de prei in kleine ringen. Houd het groen apart voor de coulis. Snijd de bosuitjes in ringen. Hak de peterselie. Smelt de boter, voeg olie toe. Voeg de prei toe en bak de prei gedurende enkele minuten op matig vuur. Voeg de aardappelblokjes toe en bak deze gedurende 1 minuut mee. Schenk de bouillon erbij, voeg tijm, peterselie en uitjes toe en laat de soep op zacht vuur 25 min koken. Pureer de soep met een staafmixer, breng op smaak met zout en peper en roer er van het vuur af room door. Voeg vlak voor het serveren de waterkers toe. Verwijder het bovenste van het preigroen en snij de rest van het preigroen fijn. Breng 1 liter water aan de kook en blancheer de prei erin (1 a 2 minuten). Laat de prei uitlekken in een zeef en doe daarna de prei in een bakje met de grof gehakte peterselie. Zet meteen in de diepvries. Haal na 15 minuten de prei uit de diepvries en doe de prei in de keukenmachine. Pureer de prei met een beetje water. Doe daarna terug in de zeef om het overtollige water eruit te laten lekken. Na een minuut of 10 even goed aandrukken voor het laatste restje vocht. Doe de gepureerde prei vervolgens in een spuitzak. Pel de gamba’s en haal de darm eruit. Bestrooi de gamba’s met wat zout en ‘piment d’Espelette’ en bak ze kort aan twee kanten in een koekenpan met hete olijfolie. Laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 180ºC. Rol de plakjes bladerdeeg vierhoekig uit zodat het uitgerolde deeg anderhalf keer zo groot wordt als het originele deeg. Klop de eidooiers los en bestrijk het deeg ermee. Bestrooi de helft van de plak met de Parmezaanse kaas en klap het deeg over de helft dubbel. Bestrijk de bovenkant met eidooier en verdeel met grof zeezout. Druk voorzichtig aan en zet even in de vriezer. Snijd de plak in dunne repen en laat licht ontdooien. Rol op tot een wokkel en leg de stengels op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de kaasstengels in circa 12 minuten goudbruin. Laat eventueel wat nadrogen in de oven op 140ºC Serveer de soep op een verwarmd bord. Spuit de coulis in de soep met een patroontje (niet teveel). Leg op ieder bord drie garnalen als garnering in het midden van de borden. Serveer de soep samen met de kaasstengel.

Aanbevolen bieren:
Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, milde Session India Pale Ale tusen 3 en 5 vol%, milde New England India Pale Ale (NEIPA) tussen 5 en 8 vol% of champagnebier. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren combineert goed met de volmondige smaak van de vichyssoise en de zoutige toets van de gamba’s.

Ingrediënten

 250 g prei
 120 g kruimige aardappels
 5 g roomboter
 10 cl olijfolie
 0,50 l groentebouillon
 1 takje tijm, alleen blaadjes
 half bosje peterselie
 1 bosuitje
 10 cl room
 fleur de sel
 versgemalen witte peper
 0,50 bosje waterkers
 1 prei
 kwart bosje peterselie, grof gehakt
 12 niet te grote ongepelde gamba’s
 piment d’Espelette (of pittige paprikapoeder)
 zout
 scheutje olijfolie
 4 plakjes bladerdeeg
 1 eierdooier
 40 g Parmezaanse kaas

Aanwijzingen

1

Bereiding:
Schil de aardappels. Snijd vervolgens de aardappels in blokjes. Maak de prei schoon en snijd de prei in kleine ringen. Houd het groen apart voor de coulis. Snijd de bosuitjes in ringen. Hak de peterselie. Smelt de boter, voeg olie toe. Voeg de prei toe en bak de prei gedurende enkele minuten op matig vuur. Voeg de aardappelblokjes toe en bak deze gedurende 1 minuut mee. Schenk de bouillon erbij, voeg tijm, peterselie en uitjes toe en laat de soep op zacht vuur 25 min koken. Pureer de soep met een staafmixer, breng op smaak met zout en peper en roer er van het vuur af room door. Voeg vlak voor het serveren de waterkers toe. Verwijder het bovenste van het preigroen en snij de rest van het preigroen fijn. Breng 1 liter water aan de kook en blancheer de prei erin (1 a 2 minuten). Laat de prei uitlekken in een zeef en doe daarna de prei in een bakje met de grof gehakte peterselie. Zet meteen in de diepvries. Haal na 15 minuten de prei uit de diepvries en doe de prei in de keukenmachine. Pureer de prei met een beetje water. Doe daarna terug in de zeef om het overtollige water eruit te laten lekken. Na een minuut of 10 even goed aandrukken voor het laatste restje vocht. Doe de gepureerde prei vervolgens in een spuitzak. Pel de gamba’s en haal de darm eruit. Bestrooi de gamba’s met wat zout en ‘piment d’Espelette’ en bak ze kort aan twee kanten in een koekenpan met hete olijfolie. Laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 180ºC. Rol de plakjes bladerdeeg vierhoekig uit zodat het uitgerolde deeg anderhalf keer zo groot wordt als het originele deeg. Klop de eidooiers los en bestrijk het deeg ermee. Bestrooi de helft van de plak met de Parmezaanse kaas en klap het deeg over de helft dubbel. Bestrijk de bovenkant met eidooier en verdeel met grof zeezout. Druk voorzichtig aan en zet even in de vriezer. Snijd de plak in dunne repen en laat licht ontdooien. Rol op tot een wokkel en leg de stengels op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de kaasstengels in circa 12 minuten goudbruin. Laat eventueel wat nadrogen in de oven op 140ºC Serveer de soep op een verwarmd bord. Spuit de coulis in de soep met een patroontje (niet teveel). Leg op ieder bord drie garnalen als garnering in het midden van de borden. Serveer de soep samen met de kaasstengel.

Aanbevolen bieren:
Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, milde Session India Pale Ale tusen 3 en 5 vol%, milde New England India Pale Ale (NEIPA) tussen 5 en 8 vol% of champagnebier. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren combineert goed met de volmondige smaak van de vichyssoise en de zoutige toets van de gamba’s.

Vichyssoise met waterkers en grote pittige garnalen