Varkenswangen met pruimensaus en Bokkepruik

Opbrengsten1 portie
 500 g varkenswangen, ontvliesd en schoongemaakt
 6 tot 8 ontpitte pruimen, liefst pruneaux d’Agen
 1 grote ui
 3 theelepels fijn verkruimelde steranijs
 3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
 1,50 dl Bokkepruik, op kamertemperatuur
 4 dl gevogeltebouillon
 2 eetlepels fijngeknipte bladpeteselie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

De ontpitte pruimen in kleine stukjes snijden en gedurende 1 uur of iets langer in een mengkom in het bier wellen.

2

De ontvliesde en schoongemaakte varkenswangen in gelijkmatige stukken snijden, met weinig zout bestrooien en kort laten rusten.

3

De ui schillen en in stukjes snijden. De olie in een braadpan verhitten en de varkenswang aan alle kanten aanbraden. De stukjes ui erbij doen en kort mee braden. Bouillon toevoegen en op de laagste hittebron gedurende 80 tot 90 minuten stoven.

4

Vijftien minuten voor het einde van de stooftijd de stukjes pruim en fijn verkruimelde steranijs toevoegen en verder stoven. De stukken varkenswang uit de braadpan halen en het stoofvocht met de staafmixer pureren. De stukken varkenswang terugdoen in de braadpan en warm houden. Varkenswang en saus met aardappelpuree of aardappelkroketjes en kort gewokte reepjes groene- of spitskool serveren.

5

Een licht gekoeld glas Bokkepruik van brouwerij Hommeles erbij drinken. De smaak van dit bier van 8 vol% met rookmout en een honingtoets combineert goed met de licht zoete smaak en licht kruidige toets (fijn verkruimelde steranijs) van de saus bij de zacht gegaarde varkenswang.

Ingrediënten

 500 g varkenswangen, ontvliesd en schoongemaakt
 6 tot 8 ontpitte pruimen, liefst pruneaux d’Agen
 1 grote ui
 3 theelepels fijn verkruimelde steranijs
 3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
 1,50 dl Bokkepruik, op kamertemperatuur
 4 dl gevogeltebouillon
 2 eetlepels fijngeknipte bladpeteselie
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

De ontpitte pruimen in kleine stukjes snijden en gedurende 1 uur of iets langer in een mengkom in het bier wellen.

2

De ontvliesde en schoongemaakte varkenswangen in gelijkmatige stukken snijden, met weinig zout bestrooien en kort laten rusten.

3

De ui schillen en in stukjes snijden. De olie in een braadpan verhitten en de varkenswang aan alle kanten aanbraden. De stukjes ui erbij doen en kort mee braden. Bouillon toevoegen en op de laagste hittebron gedurende 80 tot 90 minuten stoven.

4

Vijftien minuten voor het einde van de stooftijd de stukjes pruim en fijn verkruimelde steranijs toevoegen en verder stoven. De stukken varkenswang uit de braadpan halen en het stoofvocht met de staafmixer pureren. De stukken varkenswang terugdoen in de braadpan en warm houden. Varkenswang en saus met aardappelpuree of aardappelkroketjes en kort gewokte reepjes groene- of spitskool serveren.

5

Een licht gekoeld glas Bokkepruik van brouwerij Hommeles erbij drinken. De smaak van dit bier van 8 vol% met rookmout en een honingtoets combineert goed met de licht zoete smaak en licht kruidige toets (fijn verkruimelde steranijs) van de saus bij de zacht gegaarde varkenswang.

Notes

Varkenswangen met pruimensaus en Bokkepruik