Afdrukopties:

Varkensrollade met sjalotten- abrikozensaus, vijfkruidenpoeder en Lowlander Poorter

Opbrengsten1 portie

 500 tot 600 gram varkensrollade, scharrelkwaliteit (ongekruid)
 3 sjalotten, geschild en in stukjes
 4 tot 5 gedroogde, ontpitte abrikozen
 2 theelepels vijfkruidenpoeder (Five spice powder)
 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
 3,50 dl gevogeltebouillon
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

De gedroogde, ontpitte abrikozen in stukjes snijden en gedurende 1 uur in lauwwarm water wellen.

2

De varkensrollade met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. De olie in een braadpan verhitten en de varkensrollade aan alle kanten kort aanbraden. De stukjes sjalot al roerende toevoegen en vervolgens de bouillon erdoor roeren. Hittebron op de laagste stand zetten en gedurende 45 tot 50 minuten met de deksel op de pan stoven. Af en toe omkeren.

3

Tien minuten voor het einde van de stooftijd het stoofvocht iets inkoken en de vijfkruidenpoeder erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Het stoofvocht met de abrikozen en sjalot uit de braadpan halen. Met de staafmixer pureren en naar smaak zeven en terugdoen in de braadpan.

4

De varkensrollade in plakken snijden en met de saus over voorverwarmde borden verdelen. Met aardappel- en knolselderijstamppot serveren.

5

Een licht gekoeld glas Lowlander Poorter erbij drinken. Dit donkere bier van 6 vol% met een subtiele toets van vanille en chocola komt goed tot zijn recht bij de zachte smaak van het vlees in combinatie met het lichte zoetje van de abrikozen en de licht kruidige toets van de vijfkruidenpoeder in de saus.