Varkensrollade met dadelsaus, tijm en Hertog Jan Bockbier

Opbrengsten1 portie
 700 g varkensrollade (ongekruid) van bio-of scharrelvarken
 1 grote ui
 6 ontpitte (kleine) dadels
 2 kleine takjes verse tijm
 2 eetlepels eetlepels olijf- of zonnebloemolie
 2 eetlepels roomboter
 3 dl groenten- of gevogeltebouillon
 1,50 dl Hertog Jan Bockbier (flesje van 30 cl)
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:

Ui schillen en in stukjes snijden. De ontpitte dadels in flinterdunne stukjes snijden. De niet gekruide varkensrollade aan alle kanten met weinig zout bestrooien en even laten rusten. Een mengsel van olie en roomboter in een braadpan verhitten en de varkensrollade aan alle kanten aanbraden. Stukjes ui toevoegen en zo kort mogelijk kort mee braden. Bouillon en kleine takjes verse tijm erbij doen. De hittebron op de laagste stand zetten en in ruim één uur gaar stoven. Af en toe omkeren. Tien minuten voor het einde van de stooftijd het bier en de stukjes dadel toevoegen en verder stoven. Naar smaak extra bier gebruiken. Takjes tijm en de varkensrollade uit de braadpan halen. Het stoofvocht met een staafmixer fijn maken en vervolgens zeven. De varkensrollade terugdoen in de braadpan en nog kort verwarmen. In plakken snijden en samen met de saus over voorverwarmde borden verdelen, vergezeld van aardappelkroketjes en in boter gestoofde groene kool, spitskool of kleine spruitjes. Een goed gekoeld glas Hertog Jan Bockbier erbij serveren.

Ingrediënten

 700 g varkensrollade (ongekruid) van bio-of scharrelvarken
 1 grote ui
 6 ontpitte (kleine) dadels
 2 kleine takjes verse tijm
 2 eetlepels eetlepels olijf- of zonnebloemolie
 2 eetlepels roomboter
 3 dl groenten- of gevogeltebouillon
 1,50 dl Hertog Jan Bockbier (flesje van 30 cl)
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:

Ui schillen en in stukjes snijden. De ontpitte dadels in flinterdunne stukjes snijden. De niet gekruide varkensrollade aan alle kanten met weinig zout bestrooien en even laten rusten. Een mengsel van olie en roomboter in een braadpan verhitten en de varkensrollade aan alle kanten aanbraden. Stukjes ui toevoegen en zo kort mogelijk kort mee braden. Bouillon en kleine takjes verse tijm erbij doen. De hittebron op de laagste stand zetten en in ruim één uur gaar stoven. Af en toe omkeren. Tien minuten voor het einde van de stooftijd het bier en de stukjes dadel toevoegen en verder stoven. Naar smaak extra bier gebruiken. Takjes tijm en de varkensrollade uit de braadpan halen. Het stoofvocht met een staafmixer fijn maken en vervolgens zeven. De varkensrollade terugdoen in de braadpan en nog kort verwarmen. In plakken snijden en samen met de saus over voorverwarmde borden verdelen, vergezeld van aardappelkroketjes en in boter gestoofde groene kool, spitskool of kleine spruitjes. Een goed gekoeld glas Hertog Jan Bockbier erbij serveren.

Notes

Varkensrollade met dadelsaus, tijm en Hertog Jan Bockbier