Varkenshaas met een saus van appel, gember, kaneel en Westmalle Trappist Dubbel

Opbrengsten1 portie
 400 g varkenshaas of magere varkensfricandeau, bio kwaliteit
 1 appel, Jonagold, geschild, klokhuis verwijderd, in partjes
 2 theelepels geraspte verse gember 1 klein kaneelstokje, gehalveerd
 1 eetlepel roomboter
 5 eetlepels zonnebloemolie
 1 eetlepel kristalsuiker
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Een mengsel van 2 eetlepels olie en 1 eetlepel boter in een braad- of koekenpan pan verhitten. De partjes appel en het kaneelstokje al roerende toevoegen. Op de laagste stand van de hittebron gedurende 10 tot 15 minuten laten pruttelen. Halverwege de hittebron iets verhogen, de suiker, de geraspte verse gember erdoor roeren en nog kort op de laagste hittebron verwarmen. Enkele eetlepels water al roerende toevoegen, zodat er een egale saus is ontstaan. Het kaneelstokje verwijderen. Op smaak brengen met peper en zout en warm houden.

2

Drie eetlepels olie in een wok verhitten en de plakjes varkenshaas of magere varkensfricandeau kort roerbakken. De plakjes met de saus over voorverwarmde borden verdelen.

3

Met kleine aardappelkroketjes en beetgaar gestoomde of beetgaar gekookte broccoli roosjes serveren. Een licht gekoeld glas Westmalle Trappist Dubbel erbij serveren. Dit donkere, volmondige bier van 7 vol% met een licht zoetje, komt goed tot z’n recht bij de licht zoete, licht kruidige smaak van de saus in combinatie met de smaak van de gewokte varkenshaas.

Ingrediënten

 400 g varkenshaas of magere varkensfricandeau, bio kwaliteit
 1 appel, Jonagold, geschild, klokhuis verwijderd, in partjes
 2 theelepels geraspte verse gember 1 klein kaneelstokje, gehalveerd
 1 eetlepel roomboter
 5 eetlepels zonnebloemolie
 1 eetlepel kristalsuiker
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Een mengsel van 2 eetlepels olie en 1 eetlepel boter in een braad- of koekenpan pan verhitten. De partjes appel en het kaneelstokje al roerende toevoegen. Op de laagste stand van de hittebron gedurende 10 tot 15 minuten laten pruttelen. Halverwege de hittebron iets verhogen, de suiker, de geraspte verse gember erdoor roeren en nog kort op de laagste hittebron verwarmen. Enkele eetlepels water al roerende toevoegen, zodat er een egale saus is ontstaan. Het kaneelstokje verwijderen. Op smaak brengen met peper en zout en warm houden.

2

Drie eetlepels olie in een wok verhitten en de plakjes varkenshaas of magere varkensfricandeau kort roerbakken. De plakjes met de saus over voorverwarmde borden verdelen.

3

Met kleine aardappelkroketjes en beetgaar gestoomde of beetgaar gekookte broccoli roosjes serveren. Een licht gekoeld glas Westmalle Trappist Dubbel erbij serveren. Dit donkere, volmondige bier van 7 vol% met een licht zoetje, komt goed tot z’n recht bij de licht zoete, licht kruidige smaak van de saus in combinatie met de smaak van de gewokte varkenshaas.

Notes

Varkenshaas met een saus van appel, gember, kaneel en Westmalle Trappist Dubbel