Tempé met shiitake, kousenband en sojasaus

Categorie
Opbrengsten1 portie
 8 shiitake, steeltjes verwijderd, uitgehold, beetgaar gestoomd
 200 g tempé, dunne reepjes
 150 g kousenband of dunne sperzieboontjes, stukjes, gestoomd
 1 sjalot, geschild, stukjes
 2 teentjes knoflook, geschild, uit de knijper
 2 eetlepels ketjap manis
 1 eetlepel hoisinsaus
 15 cl groentebouillon
 1 klein pikant vers pepertje (chili of Spaans), dunne ringetjes
 4 eetlepels zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:

In een mengkom de ketjap manis, hoisinsaus (ingedikte, licht zoete sojasaus) met de bouillon mengen. De uitgeholde stukjes van de shiitake achterhouden. In een wok de olie verhitten en de reepjes tempé lichtbruin roerbakken. De stukjes sjalot en shiitake al roerend toevoegen. Het mengsel van de ketjap manis, de geperste knoflook erdoor roeren, goed verwarmen en het vocht vervolgens iets laten verdampen. Dunne ringetjes van de pikante peper erdoor roeren. Op smaak brengen met weinig zout. De uitgeholde shiitake met de tempé, wat vocht en beetgaar gestoomde kousenband of dunne sperzieboontjes vullen.

Aanbevolen bieren: goed gekoelde pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%. De frisse smaak en vaak aangename fruitige toets van deze bieren past goed bij de het lichte zoetje van de gebakken tempé, de beetgare toets van de kousenband, de lichte aardse smaak van de gestoomde shiitake en de licht pikante smaak van het verse pepertje. Donker bier, licht tussen 5 en 8 vol%, bijvoorbeeld Dubbel past ook goed bij het lichte zoetje van tempé.

Ingrediënten

 8 shiitake, steeltjes verwijderd, uitgehold, beetgaar gestoomd
 200 g tempé, dunne reepjes
 150 g kousenband of dunne sperzieboontjes, stukjes, gestoomd
 1 sjalot, geschild, stukjes
 2 teentjes knoflook, geschild, uit de knijper
 2 eetlepels ketjap manis
 1 eetlepel hoisinsaus
 15 cl groentebouillon
 1 klein pikant vers pepertje (chili of Spaans), dunne ringetjes
 4 eetlepels zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:

In een mengkom de ketjap manis, hoisinsaus (ingedikte, licht zoete sojasaus) met de bouillon mengen. De uitgeholde stukjes van de shiitake achterhouden. In een wok de olie verhitten en de reepjes tempé lichtbruin roerbakken. De stukjes sjalot en shiitake al roerend toevoegen. Het mengsel van de ketjap manis, de geperste knoflook erdoor roeren, goed verwarmen en het vocht vervolgens iets laten verdampen. Dunne ringetjes van de pikante peper erdoor roeren. Op smaak brengen met weinig zout. De uitgeholde shiitake met de tempé, wat vocht en beetgaar gestoomde kousenband of dunne sperzieboontjes vullen.

Aanbevolen bieren: goed gekoelde pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%. De frisse smaak en vaak aangename fruitige toets van deze bieren past goed bij de het lichte zoetje van de gebakken tempé, de beetgare toets van de kousenband, de lichte aardse smaak van de gestoomde shiitake en de licht pikante smaak van het verse pepertje. Donker bier, licht tussen 5 en 8 vol%, bijvoorbeeld Dubbel past ook goed bij het lichte zoetje van tempé.

Tempé met shiitake, kousenband en sojasaus