Spruitentaartje met varkenswang en saus van Chaamse Dubbel

Opbrengsten1 portie
 500 g varkenswangen, schoongemaakt
 300 g spruiten
 500 g geschilde bloemige aardappelen
 1 dl Chaams Dubbel, flesje van 30 cl of fles van 75 cl
 8 eetlepels melk
 1,50 dl gevogelte- of runderbouillon
 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
 2 eetlepels roomboter
 1 eetlepel tomatenketchup
 4 eetlepels geraspte belegen kaas
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

De spruiten schoonmaken en met wat zout in water beetgaar koken. Na het koken in een vergiet laten uitlekken.

2

Twee eetlepels olie in een braadpan verhitten en de varkenswangen aanbraden. Bouillon toevoegen en in ruim 40 minuten met de deksel op de pan laten pruttelen tot de varkenswangen gaar zijn.

3

Vijf minuten voor het einde van de stooftijd het bier toevoegen. Ondertussen de aardappelen in stukjes snijden en in water met zout gaar koken. Afgieten en de melk en 2 klontjes roomboter erdoor roeren en tot puree stampen.

4

De grill van de oven op hoog voorverwarmen. Tegen het einde van de stooftijd het stoofvocht van de varkenswangen iets inkoken. Tomatenketchup erdoor roeren en op smaak brengen met peper en zout.

5

Het vlees in plakken snijden en terugleggen in de saus. De helft van de aardappelpuree over de bodem van 4 kookringen verdelen. Dan de spruiten erop leggen. Met peper, zout nootmuskaat en geraspte belegen kaas bestrooien. Afdekken met de rest van de aardappelpuree. Kookring verwijderen, klontje roomboter op het taartje en even onder de grill plaatsen tot de bovenkant gelijkmatig lichtbruin is geworden. Plakken vlees met wat saus op de taartjes leggen en zo warm mogelijk serveren, vergezeld van een licht gekoeld glas Chaamse Dubbel van 7 vol%.

(I.p.v kookringen kan het recept ook in z’n geheel in een ovenschaal bereid worden. In kookringen is de presentatie mooier).

Ingrediënten

 500 g varkenswangen, schoongemaakt
 300 g spruiten
 500 g geschilde bloemige aardappelen
 1 dl Chaams Dubbel, flesje van 30 cl of fles van 75 cl
 8 eetlepels melk
 1,50 dl gevogelte- of runderbouillon
 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
 2 eetlepels roomboter
 1 eetlepel tomatenketchup
 4 eetlepels geraspte belegen kaas
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

De spruiten schoonmaken en met wat zout in water beetgaar koken. Na het koken in een vergiet laten uitlekken.

2

Twee eetlepels olie in een braadpan verhitten en de varkenswangen aanbraden. Bouillon toevoegen en in ruim 40 minuten met de deksel op de pan laten pruttelen tot de varkenswangen gaar zijn.

3

Vijf minuten voor het einde van de stooftijd het bier toevoegen. Ondertussen de aardappelen in stukjes snijden en in water met zout gaar koken. Afgieten en de melk en 2 klontjes roomboter erdoor roeren en tot puree stampen.

4

De grill van de oven op hoog voorverwarmen. Tegen het einde van de stooftijd het stoofvocht van de varkenswangen iets inkoken. Tomatenketchup erdoor roeren en op smaak brengen met peper en zout.

5

Het vlees in plakken snijden en terugleggen in de saus. De helft van de aardappelpuree over de bodem van 4 kookringen verdelen. Dan de spruiten erop leggen. Met peper, zout nootmuskaat en geraspte belegen kaas bestrooien. Afdekken met de rest van de aardappelpuree. Kookring verwijderen, klontje roomboter op het taartje en even onder de grill plaatsen tot de bovenkant gelijkmatig lichtbruin is geworden. Plakken vlees met wat saus op de taartjes leggen en zo warm mogelijk serveren, vergezeld van een licht gekoeld glas Chaamse Dubbel van 7 vol%.

(I.p.v kookringen kan het recept ook in z’n geheel in een ovenschaal bereid worden. In kookringen is de presentatie mooier).

Notes

Spruitentaartje met varkenswang en saus van Chaamse Dubbel