Runderschenkel met witte bonen

Categorie
Opbrengsten1 portie
 4 middelgrote runderschenkels, bio kwaliteit of van Limousin of Charolais vee
 1 middelgrote ui, geschild en in blokjes of plakjes
 6 eetlepels pruimtomaten in blokjes (uit pot of blik)
 2 teentjes knoflook, geschild en uit de knijper
 6 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
 3,50 dl runderbouillon
 150 g witte bonen, gekookt
 150 g flespompoen (of winterwortel), geschild en in blokjes
 1 bleekselderijstengel, in blokjes
 1 halve gele of rode paprika, zonder zaadlijst, in blokjes
 4 takjes verse tijm blaadjes verse basilicum
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

De runderschenkels met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. Drie eetlepels olie in een braadpan verhitten en de runderschenkels aan beide kanten aanbraden. Blokjes ui toevoegen, kort mee braden en de bouillon en de takjes tijm toevoegen. Hittebron op de laagste stand zetten en in ruim 2,5 uur of iets langer stoven. Af en toe omkeren en naar smaak extra bouillon gebruiken.

2

Tegen het einde van de stooftijd het stoofvocht iets inkoken, takjes tijm verwijderen, de blokjes tomaat, geperste knoflook toevoegen en nog kort verwarmen. De runderschenkels eruit halen en het stoofvocht pureren. Op smaak brengen met peper en zout. De runderschenkels in de braadpan terug doen en warm houden.

3

Twee eetlepels olie in een wok of braadpan verhitten en de blokjes flespompoen (of winterwortel) roerbakken. Hittebron op de laagste stand zetten en al roerende de blokjes bleekselderij, witte bonen, gele of rode paprika toevoegen. Met de deksel op de wok of braadpan nog zeer kort verwarmen. De groenten, runderschenkels en de saus over voorverwarmde borden verdelen en met blaadjes verse basilicum garneren.

4

Aanbevolen bieren: amberkleurig bier, Saison, donkerbier, bijvoorbeeld dubbel tussen 6 en 8 vol%, bockbier tussen 6 en 8 vol%, Porter tussen 6 en 8 vol%.

Ingrediënten

 4 middelgrote runderschenkels, bio kwaliteit of van Limousin of Charolais vee
 1 middelgrote ui, geschild en in blokjes of plakjes
 6 eetlepels pruimtomaten in blokjes (uit pot of blik)
 2 teentjes knoflook, geschild en uit de knijper
 6 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
 3,50 dl runderbouillon
 150 g witte bonen, gekookt
 150 g flespompoen (of winterwortel), geschild en in blokjes
 1 bleekselderijstengel, in blokjes
 1 halve gele of rode paprika, zonder zaadlijst, in blokjes
 4 takjes verse tijm blaadjes verse basilicum
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

De runderschenkels met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. Drie eetlepels olie in een braadpan verhitten en de runderschenkels aan beide kanten aanbraden. Blokjes ui toevoegen, kort mee braden en de bouillon en de takjes tijm toevoegen. Hittebron op de laagste stand zetten en in ruim 2,5 uur of iets langer stoven. Af en toe omkeren en naar smaak extra bouillon gebruiken.

2

Tegen het einde van de stooftijd het stoofvocht iets inkoken, takjes tijm verwijderen, de blokjes tomaat, geperste knoflook toevoegen en nog kort verwarmen. De runderschenkels eruit halen en het stoofvocht pureren. Op smaak brengen met peper en zout. De runderschenkels in de braadpan terug doen en warm houden.

3

Twee eetlepels olie in een wok of braadpan verhitten en de blokjes flespompoen (of winterwortel) roerbakken. Hittebron op de laagste stand zetten en al roerende de blokjes bleekselderij, witte bonen, gele of rode paprika toevoegen. Met de deksel op de wok of braadpan nog zeer kort verwarmen. De groenten, runderschenkels en de saus over voorverwarmde borden verdelen en met blaadjes verse basilicum garneren.

4

Aanbevolen bieren: amberkleurig bier, Saison, donkerbier, bijvoorbeeld dubbel tussen 6 en 8 vol%, bockbier tussen 6 en 8 vol%, Porter tussen 6 en 8 vol%.

Notes

Runderschenkel met witte bonen