Rundergehakt met stamppot en uiringen

Categorie
Opbrengsten1 portie
 400 g rundergehakt
 200 g (winter)wortel, geschraapt, stukjes
 200 g kruimige aardappelen, geschild, stukjes
 1 middelgrote ui, geschild, dunne ringen
 4 eetlepels tomaatblokjes, uit pot of blik
 2 eetlepels Provençaalse of Italiaanse kruidenmix
 30 cl groente- of gevogeltebouillon
 2 eetlepels bladpeterselie, fijngeknipt
 4 eetlepels kookroom of crème fraîche
 zonnebloem- of olijfolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:
Drie eetlepels olie in een wok of braadpan verhitten en het gehakt kort roerbakken. De tomaatblokjes en de bouillon toevoegen en gedurende 30 tot 40 minuten laten pruttelen. Af en toe roeren en naar smaak extra bouillon toevoegen. Vijf minuten voor het einde van het verwarmen de kruidenmix erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout en warm houden. Wortel en aardappel koken, na het koken afgieten, fijn stampen en de kookroom of slagroom erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout en warm houden. Weinig olie in een koekenpan (anti-aanbaklaag) verhitten en de dunne uiringen licht krokant bakken. Stamppot, rundergehakt en ringen ui over voorverwarmde borden verdelen. Met fijngeknipte bladpeterselie garneren.

Aanbevolen bieren:
Pils, Saison, amberkleurig bier tussen 5 en 8 vol%, donker bier (licht) tussen 5 en 8 vol%, bijvoorbeeld Dubbel, Porter tussen 5 en 8 vol%. We dronken er een Dubbel bij. De volmondige smaak en het aangename lichte zoetje van menige Dubbel past goed bij de licht kruidige smaak van het gehakt met de saus, de smeuïge textuur van de stamppot en de licht krokante toets van de licht zoete ringen ui.

Ingrediënten

 400 g rundergehakt
 200 g (winter)wortel, geschraapt, stukjes
 200 g kruimige aardappelen, geschild, stukjes
 1 middelgrote ui, geschild, dunne ringen
 4 eetlepels tomaatblokjes, uit pot of blik
 2 eetlepels Provençaalse of Italiaanse kruidenmix
 30 cl groente- of gevogeltebouillon
 2 eetlepels bladpeterselie, fijngeknipt
 4 eetlepels kookroom of crème fraîche
 zonnebloem- of olijfolie
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:
Drie eetlepels olie in een wok of braadpan verhitten en het gehakt kort roerbakken. De tomaatblokjes en de bouillon toevoegen en gedurende 30 tot 40 minuten laten pruttelen. Af en toe roeren en naar smaak extra bouillon toevoegen. Vijf minuten voor het einde van het verwarmen de kruidenmix erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout en warm houden. Wortel en aardappel koken, na het koken afgieten, fijn stampen en de kookroom of slagroom erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout en warm houden. Weinig olie in een koekenpan (anti-aanbaklaag) verhitten en de dunne uiringen licht krokant bakken. Stamppot, rundergehakt en ringen ui over voorverwarmde borden verdelen. Met fijngeknipte bladpeterselie garneren.

Aanbevolen bieren:
Pils, Saison, amberkleurig bier tussen 5 en 8 vol%, donker bier (licht) tussen 5 en 8 vol%, bijvoorbeeld Dubbel, Porter tussen 5 en 8 vol%. We dronken er een Dubbel bij. De volmondige smaak en het aangename lichte zoetje van menige Dubbel past goed bij de licht kruidige smaak van het gehakt met de saus, de smeuïge textuur van de stamppot en de licht krokante toets van de licht zoete ringen ui.

Rundergehakt met stamppot en uiringen