Afdrukopties:

Rijstpap met amandelspeculaas en vijgen

Opbrengsten1 portie

 250 g dessertrijst, gekookt
 50 cl volle melk
 5 eetlepels slagroom
 100 g amandelspeculaas, verkruimeld
 8 gedroogde vijgen, kleine stukjes
 15 cl Barley wine, quadrupel of Porter
 50 g gepelde amandelen
 3 eetlepels (basterd)suiker
1

Bereidingswijze:
De helft van de amandelen raspen. In een mengkom de stukjes vijg gedurende twee uur in het bier weken. De melk aan de kook brengen en de gekookte dessertrijst erdoor roeren. Op de laagste hittebron gedurende 25 tot 30 minuten verwarmen. Af en toe roeren. Naar smaak extra melk toevoegen. Halverwege het verwarmen de stukjes vijg en het restant van het bier al roerend toevoegen. Tegen het einde van het verwarmen de niet geklopte slagroom en de suiker erdoor roeren. In de pan laten afkoelen. Dit mengsel samen met de verkruimelde amandelspeculaas over schaaltjes of glazen verdelen en ruim 1 uur in de koelkast plaatsen om iets op te stijven. Uit de koelkast halen en de geraspte amandelen erover verdelen. Met de hele amandelen, die zeer kort verwarmd zijn garneren.

Aanbevolen bieren:
Proefglaasje (10 of 15 cl) Barley wine tussen 8 en 11 vol%, Quadrupel tussen 8 en 11 vol%, Russian Imperial Stout tussen 8 en 11 vol%, Porter tussen 8 en 10 vol%. Deze volmondige, verwarmende donkere bieren met vaak een aangenaam zoetje passen goed bij de smeuïge rijst in combinatie met de zoete smaak van de vijgen en de subtiele toets van de amandelen.