Preisoep met kikkererwten

Categorie
Opbrengsten1 portie
 75 g ui
 50 g bleekselderij
 50 g wortel
 50 g venkelknol
 1 teentje knoflook
 4 zwarte peperkorrels
 2 jeneverbessen
 1 steranijs
 1 eetlepel korianderzaadjes
 1 laurierblaadje
 enkele takjes tijm
 handje peterselie
 25 cl witte wijn
 1 halve citroen
 1 l water
 200 g groen van prei
 1 theelepel rozemarijnnaaldjes
 25 cl olijfolie
 300 g wit van preien
 125 g aardappels
 1 laurierblad
 1 eetlepel schil van zoute citroen
 1 scheutje olijfolie
 80 g kikkererwten
 80 g rijst
 60 g cashewnoten
 1 eetlepel cashewnoten
 1 eetlepel citroensap
 1 kwart bosje munt
 1 eetlepel bieslook
 1 eetlepel bakpoeder
 Bloem, limoenen, harissa
 arganolie
1

Bereiding
Doe ui, bleekselderij, wortel, venkel en knoflook in de Magimix en pulse tot alles fijn is. Doe in een pan de fles wijn en alle andere ingrediënten en 1 liter water. Breng aan de kook en voeg de in plakjes gesneden citroen toe laat 15 minuten trekken. Zeef de bouillon. Plakjes citroen ook nog gebruiken bij de preisoep. Snij het groen van de prei in de lengte doormidden en spoel het zand eruit. Snij de prei in halve ringen en doe samen met de andere ingrediënten in een ovenschaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en stoof in 20 minuten gaar in een oven van 180°C. Giet het kookvocht af in de groentebouillon. Bewaar het overige zonder de laurierblaadjes voor de presentatie. Schil de aardappels en snij ze in blokjes. Snij de prei in ringen. Stoof aardappels, prei, laurier en de schijfjes citroen uit de bouillon (even fijnsnijden) 5 minuten zonder te kleuren in olijfolie. Voeg de groentebouillon toe en kook 10-15 minuten tot de aardappels gaar zijn. Haal het laurierblad eruit en draai helemaal glad in de blender. Breng op smaak met zout en peper en houd warm.
Kook de kikkererwten en rijst gaar. Doe alle ingrediënten behalve het bloem in de Magimix en pulse tot een grove pasta maar niet helemaal glad. Maak kleine bolletjes ter grootte van een knikker en wentel in bloem. Bewaar de bolletjes in de koeling tot vlak voor opdienen. Frituur de bolletjes enkele minuten op 180°C tot goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Verdeel de prei in hoopjes over de borden. Leg een klein theelepeltje harissa op de hoopjes. Verdeel de soep over de borden. Knijp enkele druppels limoensap over de soep. Verdeel een eetlepel arganolie over de soep. Leg de kikkererwten in de soep en dien direct op.

Aanbevolen bieren
Aanbevolen bieren: een goed gekoeld glas pils, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol% of mild gehopte India Pale Ale tussen 5 en 8 vol% erbij serveren.

Ingrediënten

 75 g ui
 50 g bleekselderij
 50 g wortel
 50 g venkelknol
 1 teentje knoflook
 4 zwarte peperkorrels
 2 jeneverbessen
 1 steranijs
 1 eetlepel korianderzaadjes
 1 laurierblaadje
 enkele takjes tijm
 handje peterselie
 25 cl witte wijn
 1 halve citroen
 1 l water
 200 g groen van prei
 1 theelepel rozemarijnnaaldjes
 25 cl olijfolie
 300 g wit van preien
 125 g aardappels
 1 laurierblad
 1 eetlepel schil van zoute citroen
 1 scheutje olijfolie
 80 g kikkererwten
 80 g rijst
 60 g cashewnoten
 1 eetlepel cashewnoten
 1 eetlepel citroensap
 1 kwart bosje munt
 1 eetlepel bieslook
 1 eetlepel bakpoeder
 Bloem, limoenen, harissa
 arganolie

Aanwijzingen

1

Bereiding
Doe ui, bleekselderij, wortel, venkel en knoflook in de Magimix en pulse tot alles fijn is. Doe in een pan de fles wijn en alle andere ingrediënten en 1 liter water. Breng aan de kook en voeg de in plakjes gesneden citroen toe laat 15 minuten trekken. Zeef de bouillon. Plakjes citroen ook nog gebruiken bij de preisoep. Snij het groen van de prei in de lengte doormidden en spoel het zand eruit. Snij de prei in halve ringen en doe samen met de andere ingrediënten in een ovenschaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en stoof in 20 minuten gaar in een oven van 180°C. Giet het kookvocht af in de groentebouillon. Bewaar het overige zonder de laurierblaadjes voor de presentatie. Schil de aardappels en snij ze in blokjes. Snij de prei in ringen. Stoof aardappels, prei, laurier en de schijfjes citroen uit de bouillon (even fijnsnijden) 5 minuten zonder te kleuren in olijfolie. Voeg de groentebouillon toe en kook 10-15 minuten tot de aardappels gaar zijn. Haal het laurierblad eruit en draai helemaal glad in de blender. Breng op smaak met zout en peper en houd warm.
Kook de kikkererwten en rijst gaar. Doe alle ingrediënten behalve het bloem in de Magimix en pulse tot een grove pasta maar niet helemaal glad. Maak kleine bolletjes ter grootte van een knikker en wentel in bloem. Bewaar de bolletjes in de koeling tot vlak voor opdienen. Frituur de bolletjes enkele minuten op 180°C tot goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Verdeel de prei in hoopjes over de borden. Leg een klein theelepeltje harissa op de hoopjes. Verdeel de soep over de borden. Knijp enkele druppels limoensap over de soep. Verdeel een eetlepel arganolie over de soep. Leg de kikkererwten in de soep en dien direct op.

Aanbevolen bieren
Aanbevolen bieren: een goed gekoeld glas pils, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol% of mild gehopte India Pale Ale tussen 5 en 8 vol% erbij serveren.

Preisoep met kikkererwten