Pompoen- en gembercake met Westmalle Trappist Dubbel

Categorie
Opbrengsten1 portie
 350 g flespompoen, geschild en ontpit
 100 g zachte roomboter
 3 theelepels zoete gemberbolletjes, fijn gesneden
 3 theelepels geraspte verse gember
 2 theelepels speculaaskruiden
 125 g crème fraîche
 300 g zelfrijzend bakmeel, inclusief bakmeel om te bestuiven
 125 g kristalsuiker
 2 middelgrote eieren
 2 theelepels bakpoeder
 boter, om in te vetten
 4 eetlepels verkruimelde walnoten
1

De oven op 180 graden Celsius voorverwarmen. De pompoen in blokjes of stukjes snijden, beetgaar koken, afspoelen met koud water en laten uitlekken. In een mengkom de roomboter met de keukenmachine of handmixer mengen met de fijn gesneden gemberbolletjes, geraspte verse gember, speculaaskruiden.

2

De eieren een voor een erdoor roeren. De crème fraîche toevoegen en goed roeren. Het gezeefde bakmeel en de bakpoeder toevoegen, goed mixen en vervolgens de uitgelekte blokjes of stukjes flespompoen erdoor roeren. De binnenkant van een ingevette bakvorm met wat bakmeel bestuiven en het beslag erover verdelen. In het midden van de voorverwarmde oven plaatsen en in 45 minuten gaar bakken. Eventueel met aluminiumfolie afdekken als de bovenkant te donker wordt.

3

Tegen het einde van de baktijd een schone houten of metalen prikker in de cake steken. Is de prikker schoon dan is de cake gaar. De cake af laten koelen, in parten verdelen en met verkruimelde walnoten garneren Met een licht gekoeld proefglaasje (15 cl) of glas Westmalle Trappist Dubbel serveren. Het lichte zoetje van het bier komt goed tot z’n recht met de zachte en lichtzoete smaak van de combinatie van de flespompoen en gember.

Ingrediënten

 350 g flespompoen, geschild en ontpit
 100 g zachte roomboter
 3 theelepels zoete gemberbolletjes, fijn gesneden
 3 theelepels geraspte verse gember
 2 theelepels speculaaskruiden
 125 g crème fraîche
 300 g zelfrijzend bakmeel, inclusief bakmeel om te bestuiven
 125 g kristalsuiker
 2 middelgrote eieren
 2 theelepels bakpoeder
 boter, om in te vetten
 4 eetlepels verkruimelde walnoten

Aanwijzingen

1

De oven op 180 graden Celsius voorverwarmen. De pompoen in blokjes of stukjes snijden, beetgaar koken, afspoelen met koud water en laten uitlekken. In een mengkom de roomboter met de keukenmachine of handmixer mengen met de fijn gesneden gemberbolletjes, geraspte verse gember, speculaaskruiden.

2

De eieren een voor een erdoor roeren. De crème fraîche toevoegen en goed roeren. Het gezeefde bakmeel en de bakpoeder toevoegen, goed mixen en vervolgens de uitgelekte blokjes of stukjes flespompoen erdoor roeren. De binnenkant van een ingevette bakvorm met wat bakmeel bestuiven en het beslag erover verdelen. In het midden van de voorverwarmde oven plaatsen en in 45 minuten gaar bakken. Eventueel met aluminiumfolie afdekken als de bovenkant te donker wordt.

3

Tegen het einde van de baktijd een schone houten of metalen prikker in de cake steken. Is de prikker schoon dan is de cake gaar. De cake af laten koelen, in parten verdelen en met verkruimelde walnoten garneren Met een licht gekoeld proefglaasje (15 cl) of glas Westmalle Trappist Dubbel serveren. Het lichte zoetje van het bier komt goed tot z’n recht met de zachte en lichtzoete smaak van de combinatie van de flespompoen en gember.

Notes

Pompoen- en gembercake met Westmalle Trappist Dubbel