Parelhoenborst met abrikozensaus en spruitjes

Opbrengsten1 portie
 4 middelgrote parelhoenborsten, met vleugelstuk, ontveld
 6 kleine gedroogde, ontpitte abrikozen, stukjes
 2 sjalotten, geschild, in stukjes
 4 takjes verse tijm (vastgebonden met keukentouw)
 15 cl amberkleurig bier of Saison
 40 cl groente- of gevogeltebouillon
 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
 200 g kleine spruitjes, schoongemaakt, gestoomd
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:

In een mengkom de stukjes abrikoos gedurende 1 tot 2 uur in het bier laten weken. De parelhoenborsten met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. De olie in een braadpan verhitten en de parelhoenborsten aan beide kanten aanbraden. Stukjes sjalot zeer kort mee braden. Takjes tijm en bouillon toevoegen en op de laagste hittebron ruim 30 tot 40 minuten stoven. Af en toe omkeren. Halverwege de stooftijd de geweekte stukjes abrikoos en de rest van het bier erbij doen en verder stoven. Tegen het einde van het stoven de tijm verwijderen en het stoofvocht naar smaak iets inkoken. Het stoofvocht uit de braadpan in een mengkom opvangen en met de staafmixer niet al te fijn pureren. Terugdoen in de braadpan en nog zeer kort verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. Over voorverwarmde borden verdelen en met de gestoomde spruitjes serveren.

Een goed gekoeld glas Weizen, witbier, blond bier tussen 5 en 8 vol%, amberkleurig bier, Saison of Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol% erbij serveren. De frisse en vaak fruitige toets van deze bieren past goed bij de licht zoete smaak van de saus en de verfijnde smaak van de parelhoenborstfilet. De gestoomde spruitjes zorgen voor een licht aardse smaak. Wij dronken een amberkleurig bier, afgewisseld met een Saison erbij. Het fruitige aroma van vooral de Saison en de aangename licht droge afdronk, passen vanuit onze smaakbeleving, goed bij dit gerecht.

Ingrediënten

 4 middelgrote parelhoenborsten, met vleugelstuk, ontveld
 6 kleine gedroogde, ontpitte abrikozen, stukjes
 2 sjalotten, geschild, in stukjes
 4 takjes verse tijm (vastgebonden met keukentouw)
 15 cl amberkleurig bier of Saison
 40 cl groente- of gevogeltebouillon
 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
 200 g kleine spruitjes, schoongemaakt, gestoomd
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:

In een mengkom de stukjes abrikoos gedurende 1 tot 2 uur in het bier laten weken. De parelhoenborsten met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. De olie in een braadpan verhitten en de parelhoenborsten aan beide kanten aanbraden. Stukjes sjalot zeer kort mee braden. Takjes tijm en bouillon toevoegen en op de laagste hittebron ruim 30 tot 40 minuten stoven. Af en toe omkeren. Halverwege de stooftijd de geweekte stukjes abrikoos en de rest van het bier erbij doen en verder stoven. Tegen het einde van het stoven de tijm verwijderen en het stoofvocht naar smaak iets inkoken. Het stoofvocht uit de braadpan in een mengkom opvangen en met de staafmixer niet al te fijn pureren. Terugdoen in de braadpan en nog zeer kort verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. Over voorverwarmde borden verdelen en met de gestoomde spruitjes serveren.

Een goed gekoeld glas Weizen, witbier, blond bier tussen 5 en 8 vol%, amberkleurig bier, Saison of Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol% erbij serveren. De frisse en vaak fruitige toets van deze bieren past goed bij de licht zoete smaak van de saus en de verfijnde smaak van de parelhoenborstfilet. De gestoomde spruitjes zorgen voor een licht aardse smaak. Wij dronken een amberkleurig bier, afgewisseld met een Saison erbij. Het fruitige aroma van vooral de Saison en de aangename licht droge afdronk, passen vanuit onze smaakbeleving, goed bij dit gerecht.

Parelhoenborst met abrikozensaus en spruitjes