Paddenstoelen, linzen, winterwortel, hoisinsaus en Tevreden MMXXI

Categorie
Opbrengsten1 portie
 50 g kastanjechampignons
 50 g oesterzwammen
 25 g shiitake
 1 sjalot, geschild, stukjes
 3 eetlepels hoisinsaus
 100 g groene linzen
 200 g winterwortel, geschraapt, plakjes, beetgaar gestoomd
 3 theelepels fijngehakte rozemarijndraadjes
 50 cl groentebouillon
 zonnebloem- of olijfolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:
De met water gespoelde linzen met de rozemarijndraadjes gedurende een uur in 40 cl bouillon gaar koken. Naar smaak extra bouillon gebruiken. In de kookpan laten afkoelen en op smaak brengen met peper en zout. De harde onderkant van de paddenstoelen afsnijden, met een borsteltje schoonvegen en in stukjes snijden. Twee tot drie eetlepels olie in een wok of koekenpan verhitten en de stukjes paddenstoel en de stukjes sjalot kort roerbakken. Tien centiliter groentebouillon en de hoisinsaus erdoor roeren en nog zeer kort verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. Hoisinsaus (ingedikte, aromatische, lichtzoete sojasaus), is verkrijgbaar bij Aziatische voedingswinkels en grote supermarkten. De plakjes winterwortel over borden verdelen en met de paddenstoelen en wat saus en de linzen garneren.

Een licht gekoeld proefglaasje (15 cl) of glas Tevreden MMXXI erbij serveren. Deze volmondige, zachtzoete, amberkleurige quadrupel van 10 vol% met een subtiele houttoets, past goed bij de aardse smaak van de paddenstoelen en linzen, de aangename lichtzoete toets van de aromatische hoisinsaus en het lichte zoetje van de winterwortel.

Dit bier is gebrouwen door Fortbrouwerij Duits & Lauret ter gelegenheid van het verschijnen van de publicatie ‘Tour des Trappistes’ (Birdy Publishing, Zwijndrecht) van George Nelis en Frank Stoute. De opbrengst van dit bier is bestemd voor de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Informatie: www.biermagazine.nl en www.duitslauret.com.

Ingrediënten

 50 g kastanjechampignons
 50 g oesterzwammen
 25 g shiitake
 1 sjalot, geschild, stukjes
 3 eetlepels hoisinsaus
 100 g groene linzen
 200 g winterwortel, geschraapt, plakjes, beetgaar gestoomd
 3 theelepels fijngehakte rozemarijndraadjes
 50 cl groentebouillon
 zonnebloem- of olijfolie
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:
De met water gespoelde linzen met de rozemarijndraadjes gedurende een uur in 40 cl bouillon gaar koken. Naar smaak extra bouillon gebruiken. In de kookpan laten afkoelen en op smaak brengen met peper en zout. De harde onderkant van de paddenstoelen afsnijden, met een borsteltje schoonvegen en in stukjes snijden. Twee tot drie eetlepels olie in een wok of koekenpan verhitten en de stukjes paddenstoel en de stukjes sjalot kort roerbakken. Tien centiliter groentebouillon en de hoisinsaus erdoor roeren en nog zeer kort verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. Hoisinsaus (ingedikte, aromatische, lichtzoete sojasaus), is verkrijgbaar bij Aziatische voedingswinkels en grote supermarkten. De plakjes winterwortel over borden verdelen en met de paddenstoelen en wat saus en de linzen garneren.

Een licht gekoeld proefglaasje (15 cl) of glas Tevreden MMXXI erbij serveren. Deze volmondige, zachtzoete, amberkleurige quadrupel van 10 vol% met een subtiele houttoets, past goed bij de aardse smaak van de paddenstoelen en linzen, de aangename lichtzoete toets van de aromatische hoisinsaus en het lichte zoetje van de winterwortel.

Dit bier is gebrouwen door Fortbrouwerij Duits & Lauret ter gelegenheid van het verschijnen van de publicatie ‘Tour des Trappistes’ (Birdy Publishing, Zwijndrecht) van George Nelis en Frank Stoute. De opbrengst van dit bier is bestemd voor de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Informatie: www.biermagazine.nl en www.duitslauret.com.

Notes

Paddenstoelen, linzen, winterwortel, hoisinsaus en Tevreden MMXXI