Ovenschotel van rundvlees, appelstroop, wortel, aardappel en Brand Dubbelbock

Opbrengsten1 portie
 500 g magere runderriblappen, bio kwaliteit, in blokjes
 1 grote ui, geschild, in stukjes
 150 g winterwortel, geschraapt, in blokjes
 2 laurierblaadjes
 3 eetlepels appel- of perenstroop
 350 g kruimige aardappelen, gekookt, fijn gestampt
 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
 35 cl runderbouillon
 6 tot 8 eetlepels volle melk
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

De olie in een braadpan verhitten en de blokjes rundvlees aanbraden. Stukjes ui erdoor roeren en de bouillon en laurierblaadjes toevoegen. Hittebron op de laagste stand zetten en 2 uur laten sudderen. Eventueel extra bouillon toevoegen.

2

Tien minuten voor het einde van de stooftijd de laurierblaadjes eruit halen. De blokjes winterwortel en appelstroop al roerende toevoegen en verder stoven. Op smaak brengen met peper en zout. Dit mengsel met wat lepels stoofvocht over een vuurvaste ovenschaal verdelen en afdekken met de gestampte aardappelen, waardoor de melk is geroerd. In het midden van een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius plaatsen. Eruit halen als de bovenkant egaal lichtbruin van kleur is geworden.

3

Zo warm mogelijk serveren op voorverwarmde borden. Een licht gekoeld glas Brand Dubbelbock van 7,5 vol% erbij drinken. Dit robijnrode, volmondige bier met gebrande moutsoorten en een bitterzoete moutige smaak past goed bij de volle smaak van het vlees in combinatie met het lichte zoetje van de appelstroop en winterwortel.

Ingrediënten

 500 g magere runderriblappen, bio kwaliteit, in blokjes
 1 grote ui, geschild, in stukjes
 150 g winterwortel, geschraapt, in blokjes
 2 laurierblaadjes
 3 eetlepels appel- of perenstroop
 350 g kruimige aardappelen, gekookt, fijn gestampt
 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
 35 cl runderbouillon
 6 tot 8 eetlepels volle melk
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

De olie in een braadpan verhitten en de blokjes rundvlees aanbraden. Stukjes ui erdoor roeren en de bouillon en laurierblaadjes toevoegen. Hittebron op de laagste stand zetten en 2 uur laten sudderen. Eventueel extra bouillon toevoegen.

2

Tien minuten voor het einde van de stooftijd de laurierblaadjes eruit halen. De blokjes winterwortel en appelstroop al roerende toevoegen en verder stoven. Op smaak brengen met peper en zout. Dit mengsel met wat lepels stoofvocht over een vuurvaste ovenschaal verdelen en afdekken met de gestampte aardappelen, waardoor de melk is geroerd. In het midden van een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius plaatsen. Eruit halen als de bovenkant egaal lichtbruin van kleur is geworden.

3

Zo warm mogelijk serveren op voorverwarmde borden. Een licht gekoeld glas Brand Dubbelbock van 7,5 vol% erbij drinken. Dit robijnrode, volmondige bier met gebrande moutsoorten en een bitterzoete moutige smaak past goed bij de volle smaak van het vlees in combinatie met het lichte zoetje van de appelstroop en winterwortel.

Ovenschotel van rundvlees, appelstroop, wortel, aardappel en Brand Dubbelbock