Octopus met bladspinazie, polenta en harissa

Categorie
Opbrengsten1 portie
 400 g kleine octopus tentakels, schoongemaakt
 250 g bladspinazie, schoongemaakt
 200 g polenta (of aardappelen), gekookt, plakjes
 druppeltjes harissa, uit tube
 3 theelepels licht gerookte rode paprikapoeder
 4 kleine tenen knoflook, geschild, plakjes
 olijfolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:

Ruim water aan de kook brengen, de schoongemaakte octopus tentakels toevoegen en op de laagste hittebron gedurende ruim 1 uur garen. In de kookpan laten afkoelen. Na het afkoelen met olijfolie bedruipen en lichtjes met de licht gerookte paprikapoeder insmeren. Naar smaak zout toevoegen. Drie eetlepels olie in een wok of braadpan verhitten en de schoongemaakte bladspinazie roerbakken tot de blaadjes bijna geslonken zijn. Tegen het einde van het roerbakken de plakjes knoflook erdoor roeren en op smaak brengen met peper en zout. Octopus tentakels, stukjes polenta en de bladspinazie met plakjes knoflook over voorverwarmde borden verdelen. Met puntjes harissa uit de tube garneren. Harissa is een licht kruidige, rode peperpasta uit Noord-Afrikaanse landen en in tubes en blikjes bij mediterrane voedingswinkels en grote supermarkten verkrijgbaar.

Aanbevolen bieren: pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren komt goed tot zijn recht bij de delicate zachte textuur van de octopus in combinatie met de licht gerookte smaak van de paprikapoeder, de toets van verse knoflook in de bladspinazie en de pikante toets van de harissa. Wij kozen voor een Benediktiner Weissbier.

Ingrediënten

 400 g kleine octopus tentakels, schoongemaakt
 250 g bladspinazie, schoongemaakt
 200 g polenta (of aardappelen), gekookt, plakjes
 druppeltjes harissa, uit tube
 3 theelepels licht gerookte rode paprikapoeder
 4 kleine tenen knoflook, geschild, plakjes
 olijfolie
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:

Ruim water aan de kook brengen, de schoongemaakte octopus tentakels toevoegen en op de laagste hittebron gedurende ruim 1 uur garen. In de kookpan laten afkoelen. Na het afkoelen met olijfolie bedruipen en lichtjes met de licht gerookte paprikapoeder insmeren. Naar smaak zout toevoegen. Drie eetlepels olie in een wok of braadpan verhitten en de schoongemaakte bladspinazie roerbakken tot de blaadjes bijna geslonken zijn. Tegen het einde van het roerbakken de plakjes knoflook erdoor roeren en op smaak brengen met peper en zout. Octopus tentakels, stukjes polenta en de bladspinazie met plakjes knoflook over voorverwarmde borden verdelen. Met puntjes harissa uit de tube garneren. Harissa is een licht kruidige, rode peperpasta uit Noord-Afrikaanse landen en in tubes en blikjes bij mediterrane voedingswinkels en grote supermarkten verkrijgbaar.

Aanbevolen bieren: pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren komt goed tot zijn recht bij de delicate zachte textuur van de octopus in combinatie met de licht gerookte smaak van de paprikapoeder, de toets van verse knoflook in de bladspinazie en de pikante toets van de harissa. Wij kozen voor een Benediktiner Weissbier.

Notes

Octopus met bladspinazie, polenta en harissa