Afdrukopties:

Makreelfilet met sinaasappel- en venkelsalade

Opbrengsten1 portie

  filets van 4 verse kleine makrelen, schoongemaakt, met vel
 1 sinaasappel
 1 kleine venkelknol, met loof
 3 eetlepels eetlepels olijfolie, extra vierge
 5 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
 4 eetlepels vers citroen- of limoensap
 sneden licht geroosterd stokbrood of ciabatta
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

De sinaasappel schillen, het wit verwijderen en in gelijkmatige partjes snijden. Het loof van de venkelknol bewaren. De venkelknol in flinterdunne reepjes snijden en met de partjes sinaasappel gedurende 1 uur in een mengsel van 3 eetlepels olie en 2 eetlepels vers citroen- of limoensap marineren.

2

Graatjes met een pincet uit de filets verwijderen. De filets van de verse makreel halveren en gedurende 30 minuten in een mengsel van 2 eetlepels citroensap en eetlepels olie marineren. De gemarineerde makreelfilets iets deppen en op een grillpan of op de barbecue of onder de grill van de oven kort om en om roosteren. Af en toe omkeren. Op smaak brengen met peper en zout.

3

De filets serveren met het mengsel van gemarineerde reepjes venkel en partjes sinaasappel. Met het fijngehakte loof van de venkelknol garneren en als aperitiefhapje of voorgerechtje serveren. Licht geroosterd stokbrood of ciabatta erbij serveren. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, blond tussen 5 en 7 vol%, Saison (fruitig type bier met een droge afdronk), IPA (India Pale Ale) tussen 5 en 7 vol%, niet te zwaar gehopt.