Afdrukopties:

Lamsvlees met tuinbonen en wortel

Opbrengsten1 portie

 400 g lamsschouder of lamsbout, blokjes
 200 g tuinbonen, gekookt, pot of blik
 150 g winterwortel, geschraapt, plakjes, gestoomd
 1 trostomaat, geschild, zonder zaadlijst, stukjes
 2 sjalotten, geschild, stukjes
 2 teentjes knoflook, geschild, uit de knijper
 4 theelepels ras el hanout
 2 theelepels verse munt, fijngeknipt
 40 cl groente- of gevogeltebouillon
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:
De blokjes lamsvlees met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. Drie eetlepels olie in een wok of braadpan verhitten en de blokjes kort aanbraden. Stukjes sjalot en tomaat erdoor roeren. Vervolgens 30 cl bouillon roerend toevoegen en op de laagste hittebron 60 tot 70 minuten stoven. Naar smaak extra bouillon gebruiken en het vlees iets langer stoven. Tien minuten voor het einde van het stoven het stoofvocht iets inkoken en de ras el hanout erdoor roeren. Verder stoven en op smaak brengen met peper en zout. Ras el hanout is een geurige specerijenmelange uit Noord-Afrika en verkrijgbaar bij mediterrane voedingswinkels en grote supermarkten. Tussendoor 2 eetlepels olie in een wok of braadpan verhitten en de tuinbonen kort roerbakken. Tien centiliter bouillon erdoor roeren en op de laagste hittebron 10 minuten verwarmen. Tegen het einde van het verwarmen de geperste knoflook erdoor roeren. In de wok of koekenpan iets laten afkoelen en de fijngeknipte verse munt erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. De blokjes vlees samen met de tuinbonen en de gestoomde plakjes winterwortel serveren.

Aanbevolen bieren:
Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%, New England India Pale Ale (NEIPA) tussen 5 en 8 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de licht kruidige en smeuïge smaak van het vlees, het zoetje van de winterwortel en de frisse toets van de verse munt in de tuinbonen.