Lamsvlees met rijst uit de oven

Opbrengsten1 portie
 400 g ontbeende lamsschouder of lamsbout, kleine blokjes
 1 kleine rode paprika, zaadlijst verwijderd, stukjes
 2 sjalotten, geschild, stukjes
 3 theelepels komijnzaadjes, fijngemalen
 2 theelepels korianderzaadjes, fijngemalen
 2 theelepels pikante chilivlokken
 250 g gekookte basmati- of zilvervliesrijst
 25 cl groente- of gevogeltebouillon
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:
De blokjes lamsvlees met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. Vier eetlepels olie in een wok of braadpan verhitten en de blokjes kort roerbakken. Stukjes rode paprika en sjalot roerend toevoegen. De bouillon erdoor roeren en op de laagste hittebron met de deksel op de wok of braadpan 60 minuten stoven. Vijftien minuten voor het einde van de stooftijd de komijn- en korianderzaadjes toevoegen en tegen het einde van het stoven de chilivlokken erdoor roeren. Naar smaak extra chilivlokken en zout toevoegen. De blokjes vlees met een vork fijn maken. De oven op 180 graden Celsius voorverwarmen. Het vlees en stoofvocht over een ovenschaal verdelen. Met de gekookte rijst afdekken en in de voorverwarmde oven plaatsen tot de bovenkant lichtbruin is geworden. Eventueel met aluminiumfolie afdekken, zodat de rijst niet te donker wordt. Zo warm mogelijk serveren.

Aanbevolen bieren:
Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, donker bier (licht) tussen 5 en 8 vol%, bijvoorbeeld een niet te zoete Dubbel, Saison, Session India Pale Al tussen 3 en 5 vol%, New England India Pale Ale (NEIPA) tussen 5 en 8 vol%. Met uitzondering van de niet te zoete Dubbel hebben de andere bieren een frisse en vaak fruitige smaak. Deze smaak past goed bij de licht kruidige toets van het vlees met de saus en de licht pikante toets van de chilivlokken.

Ingrediënten

 400 g ontbeende lamsschouder of lamsbout, kleine blokjes
 1 kleine rode paprika, zaadlijst verwijderd, stukjes
 2 sjalotten, geschild, stukjes
 3 theelepels komijnzaadjes, fijngemalen
 2 theelepels korianderzaadjes, fijngemalen
 2 theelepels pikante chilivlokken
 250 g gekookte basmati- of zilvervliesrijst
 25 cl groente- of gevogeltebouillon
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:
De blokjes lamsvlees met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. Vier eetlepels olie in een wok of braadpan verhitten en de blokjes kort roerbakken. Stukjes rode paprika en sjalot roerend toevoegen. De bouillon erdoor roeren en op de laagste hittebron met de deksel op de wok of braadpan 60 minuten stoven. Vijftien minuten voor het einde van de stooftijd de komijn- en korianderzaadjes toevoegen en tegen het einde van het stoven de chilivlokken erdoor roeren. Naar smaak extra chilivlokken en zout toevoegen. De blokjes vlees met een vork fijn maken. De oven op 180 graden Celsius voorverwarmen. Het vlees en stoofvocht over een ovenschaal verdelen. Met de gekookte rijst afdekken en in de voorverwarmde oven plaatsen tot de bovenkant lichtbruin is geworden. Eventueel met aluminiumfolie afdekken, zodat de rijst niet te donker wordt. Zo warm mogelijk serveren.

Aanbevolen bieren:
Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, donker bier (licht) tussen 5 en 8 vol%, bijvoorbeeld een niet te zoete Dubbel, Saison, Session India Pale Al tussen 3 en 5 vol%, New England India Pale Ale (NEIPA) tussen 5 en 8 vol%. Met uitzondering van de niet te zoete Dubbel hebben de andere bieren een frisse en vaak fruitige smaak. Deze smaak past goed bij de licht kruidige toets van het vlees met de saus en de licht pikante toets van de chilivlokken.

Lamsvlees met rijst uit de oven