Kwartelboutjes met pruimensaus

Opbrengsten1 portie
 400 g kwartelboutjes, ontveld
 5 gedroogde pruimen, ontpit, kleine stukjes
 2 kleine sjalotjes, geschild, stukjes
 2 eetlepels hoisinsaus
 150 g gekookte witte- of zilvervliesrijst
 150 g spits- of groene kool, flinterdun gesneden
 30 cl groente- of gevogeltebouillon
 3 eetlepels geroosterde rode paprika, dunne reepjes
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen zout naar smaak
1

Bereidingswijze:
De stukjes ontpitte pruim gedurende 1 uur in lauwwarm water weken. De kwartelboutjes met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. Vier eetlepels olie in een wok of braadpan verhitten en de kwartelboutjes aan alle kanten aanbraden. Stukjes sjalot kort mee braden en de bouillon roerend toevoegen. Op de laagste hittebron ruim 40 minuten verwarmen. Af en toe omkeren. Tien minuten voor het einde van het verwarmen de kleine stukjes geweekte pruim en de hoisinsaus toevoegen. Op smaak brengen met peper en saus. Het stoofvocht opvangen, pureren en zeven. Hoisinsaus is ingedikte sojasaus en verkrijgbaar bij grote supermarkten en Aziatische voedingswinkels. De flinterdun gesneden spits- of groene kool beetgaar stomen en door de gekookte rijst mengen. Dit mengsel iets verwarmen en over voorverwarmde borden verdelen. De warme kwartelboutjes met wat saus erop plaatsen. Met reepjes licht geroosterde rode paprika garneren.

Aanbevolen bieren:
Pils, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, amberkleurig bier tussen 5 en 8 vol%. Denk ook aan een donker bier (licht), bijvoorbeeld van het type Dubbel met een aangenaam licht zoetje of Porter tussen 5 en 8 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van de meeste blonde bieren past goed bij de licht zoete smaak van de pruimensaus en de lichte kruidige toets van de hoisinsaus in combinatie met de zachte en delicate textuur van de kwartelboutjes en de smaak van de spits- en groene kool.

Ingrediënten

 400 g kwartelboutjes, ontveld
 5 gedroogde pruimen, ontpit, kleine stukjes
 2 kleine sjalotjes, geschild, stukjes
 2 eetlepels hoisinsaus
 150 g gekookte witte- of zilvervliesrijst
 150 g spits- of groene kool, flinterdun gesneden
 30 cl groente- of gevogeltebouillon
 3 eetlepels geroosterde rode paprika, dunne reepjes
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:
De stukjes ontpitte pruim gedurende 1 uur in lauwwarm water weken. De kwartelboutjes met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. Vier eetlepels olie in een wok of braadpan verhitten en de kwartelboutjes aan alle kanten aanbraden. Stukjes sjalot kort mee braden en de bouillon roerend toevoegen. Op de laagste hittebron ruim 40 minuten verwarmen. Af en toe omkeren. Tien minuten voor het einde van het verwarmen de kleine stukjes geweekte pruim en de hoisinsaus toevoegen. Op smaak brengen met peper en saus. Het stoofvocht opvangen, pureren en zeven. Hoisinsaus is ingedikte sojasaus en verkrijgbaar bij grote supermarkten en Aziatische voedingswinkels. De flinterdun gesneden spits- of groene kool beetgaar stomen en door de gekookte rijst mengen. Dit mengsel iets verwarmen en over voorverwarmde borden verdelen. De warme kwartelboutjes met wat saus erop plaatsen. Met reepjes licht geroosterde rode paprika garneren.

Aanbevolen bieren:
Pils, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, amberkleurig bier tussen 5 en 8 vol%. Denk ook aan een donker bier (licht), bijvoorbeeld van het type Dubbel met een aangenaam licht zoetje of Porter tussen 5 en 8 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van de meeste blonde bieren past goed bij de licht zoete smaak van de pruimensaus en de lichte kruidige toets van de hoisinsaus in combinatie met de zachte en delicate textuur van de kwartelboutjes en de smaak van de spits- en groene kool.

Kwartelboutjes met pruimensaus