Kruidkoek met abrikozenpuree en mandarijnschil

Categorie
Opbrengsten1 portie
 8 sneden kruidkoek (liefst ambachtelijke bakkerskwaliteit)
 6 gedroogde, ontpitte abrikozen, kleine stukjes
 4 eetlepels amandelsnippers, verkruimeld
 1 kleine mandarijn, sap en schil, zonder het wit
 4 eetlepels basterdsuiker, donker of licht
1

Bereidingswijze:
Het wit van de mandarijnschil verwijderen en de schil in flinterdunne reepjes snijden. De suiker in 10 tot 15 cl water oplossen en aan de kook brengen. De reepjes mandarijnschil en 6 eetlepels sap van de mandarijn erdoor roeren. Gedurende 30 minuten op de laagste hittebron verwarmen. Af en toe roeren en het vocht tegen het einde van het verwarmen zoveel mogelijk inkoken. De stukjes abrikoos gedurende 1 tot 2 uur in lauwwarm water weken. Na het weken samen met de amandelsnippers zo fijn mogelijk pureren. Naar smaak kan suiker worden toegevoegd. Met een speciaal vormpje rondjes of vierkantjes of driehoekjes uit de kruidkoek steken. De vormpjes met de abrikozenpuree bestrijken en met de gesuikerde mandarijnschil garneren.

Aanbevolen bieren:
Honingbier, donker bier (niet te zwaar), bijvoorbeeld: Dubbel tussen 5 en 8 vol%, een niet te zoete Porter, tussen 5 en 8 vol%, Quadrupel of Barley wine tussen 8 en 10 vol% (bijvoorbeeld: proefglaasje van 10 of 15 cl). De licht zoete tot soms zoete toets van de meeste van deze bieren past goed bij de kruidige smaak van de koek in combinatie met de zoete, fruitige toets van de mandarijnschil, het zoetje en de frisse smaak van de abrikozenpuree en de subtiele toets van de amandel.

Ingrediënten

 8 sneden kruidkoek (liefst ambachtelijke bakkerskwaliteit)
 6 gedroogde, ontpitte abrikozen, kleine stukjes
 4 eetlepels amandelsnippers, verkruimeld
 1 kleine mandarijn, sap en schil, zonder het wit
 4 eetlepels basterdsuiker, donker of licht

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:
Het wit van de mandarijnschil verwijderen en de schil in flinterdunne reepjes snijden. De suiker in 10 tot 15 cl water oplossen en aan de kook brengen. De reepjes mandarijnschil en 6 eetlepels sap van de mandarijn erdoor roeren. Gedurende 30 minuten op de laagste hittebron verwarmen. Af en toe roeren en het vocht tegen het einde van het verwarmen zoveel mogelijk inkoken. De stukjes abrikoos gedurende 1 tot 2 uur in lauwwarm water weken. Na het weken samen met de amandelsnippers zo fijn mogelijk pureren. Naar smaak kan suiker worden toegevoegd. Met een speciaal vormpje rondjes of vierkantjes of driehoekjes uit de kruidkoek steken. De vormpjes met de abrikozenpuree bestrijken en met de gesuikerde mandarijnschil garneren.

Aanbevolen bieren:
Honingbier, donker bier (niet te zwaar), bijvoorbeeld: Dubbel tussen 5 en 8 vol%, een niet te zoete Porter, tussen 5 en 8 vol%, Quadrupel of Barley wine tussen 8 en 10 vol% (bijvoorbeeld: proefglaasje van 10 of 15 cl). De licht zoete tot soms zoete toets van de meeste van deze bieren past goed bij de kruidige smaak van de koek in combinatie met de zoete, fruitige toets van de mandarijnschil, het zoetje en de frisse smaak van de abrikozenpuree en de subtiele toets van de amandel.

Notes

Kruidkoek met abrikozenpuree en mandarijnschil