Knolselderij met rundergehakt en flespompoen

Categorie
Opbrengsten1 portie
 1 kleine knolselderij, geschild, in rondjes of vierkantjes
 400 g rundergehakt
 200 g flespompoen, geschild, zonder zaadjes, fijn geraspt
 2 sjalotjes, geschild, stukjes
 6 eetlepels pruimtomaten, uit blik/pot
 2 theelepels gerookte rode paprikapoeder
 2 eetlepels vers citroen- of limoensap
 25 cl groente- of gevogeltebouillon
 2 eetlepels verse fijngeknipte korianderblaadjes
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:
De geraspte flespompoen kort in een stoommandje boven heet water beetgaar stomen. In een mengkom de flespompoen met het citroen- of limoensap en 4 eetlepels olie mengen. Op smaak brengen met peper en zout. De korianderblaadjes erdoor roeren en gedurende 30 minuten in de koelkast plaatsen. Drie eetlepels olie in de wok of braadpan verhitten en het gehakt kort roerbakken. Met een vork uit elkaar halen en de stukjes sjalot en pruimtomaat kort meebakken. Bouillon erdoor roeren en op de laagste hittebron 40 minuten stoven. Af en toe roeren. Tegen het einde van het stoven de gerookte rode paprikapoeder (bijvoorbeeld: Pimentón de la Vera) toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout. Tijdens het stoven de rondjes of vierkantjes geschilde knolselderij met weinig olie bestrijken. Op de grillpan om en om roosteren. Af en toe omkeren. Het rundergehakt naar eigen inzicht over de knolselderij verdelen en met de geraspte flespompoen garneren.

Aanbevolen bieren:
Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, amberkleurig bier tussen 5 en 8 vol%, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%, New England India Pale Ale (NEIPA) tussen 5 en 8 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de smeuïge smaak van het gehakt met de toets van de gerookte paprikapoeder in combinatie met de lichte aardse smaak van de knolselderij en de frisse smaak van de geraspte flespompoen. Naar smaak kan ook een donker bier (licht) bijvoorbeeld Dubbel tussen 5 en 8 vol% worden geserveerd.

Ingrediënten

 1 kleine knolselderij, geschild, in rondjes of vierkantjes
 400 g rundergehakt
 200 g flespompoen, geschild, zonder zaadjes, fijn geraspt
 2 sjalotjes, geschild, stukjes
 6 eetlepels pruimtomaten, uit blik/pot
 2 theelepels gerookte rode paprikapoeder
 2 eetlepels vers citroen- of limoensap
 25 cl groente- of gevogeltebouillon
 2 eetlepels verse fijngeknipte korianderblaadjes
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:
De geraspte flespompoen kort in een stoommandje boven heet water beetgaar stomen. In een mengkom de flespompoen met het citroen- of limoensap en 4 eetlepels olie mengen. Op smaak brengen met peper en zout. De korianderblaadjes erdoor roeren en gedurende 30 minuten in de koelkast plaatsen. Drie eetlepels olie in de wok of braadpan verhitten en het gehakt kort roerbakken. Met een vork uit elkaar halen en de stukjes sjalot en pruimtomaat kort meebakken. Bouillon erdoor roeren en op de laagste hittebron 40 minuten stoven. Af en toe roeren. Tegen het einde van het stoven de gerookte rode paprikapoeder (bijvoorbeeld: Pimentón de la Vera) toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout. Tijdens het stoven de rondjes of vierkantjes geschilde knolselderij met weinig olie bestrijken. Op de grillpan om en om roosteren. Af en toe omkeren. Het rundergehakt naar eigen inzicht over de knolselderij verdelen en met de geraspte flespompoen garneren.

Aanbevolen bieren:
Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, amberkleurig bier tussen 5 en 8 vol%, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%, New England India Pale Ale (NEIPA) tussen 5 en 8 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de smeuïge smaak van het gehakt met de toets van de gerookte paprikapoeder in combinatie met de lichte aardse smaak van de knolselderij en de frisse smaak van de geraspte flespompoen. Naar smaak kan ook een donker bier (licht) bijvoorbeeld Dubbel tussen 5 en 8 vol% worden geserveerd.

Notes

Knolselderij met rundergehakt en flespompoen