Hertenbiefstukjes met sjalotten- en kruidkoeksaus en Brand Sylvester

Opbrengsten1 portie
 4 hertenbiefstukjes (of wildzwijnbiefstukjes), elk 125 gram
 5 sjalotjes, geschild en in kleine stukjes
 2 sneden kruid of ontbijtkoek, zonder donkere korst, verkruimeld
 4 eetlepels zonnebloemolie
 2 tot 3 eetlepels roomboter
 1 tot 2 theelepels fijn gekneusde zwarte peperkorrel
 3,50 dl gevogeltebouillon
 4 kleine takjes verse rozemarijn
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

De hertenbiefstukjes (of wildzwijnbiefstukjes) met weinig zout bestrooien en kort laten rusten.

2

Twee eetlepels olie in een braadpan verhitten en de kleine stukjes sjalot kort roerbakken. Bouillon erdoor roeren en op de laagste hittebron 25 minuten stoven. Naar smaak extra bouillon gebruiken. Tien minuten voor het einde van de stooftijd de verkruimelde kruid of ontbijtkoek erdoor roeren en verder stoven. Tegen het einde van de stooftijd de fijn gekneusde zwarte peperkorrels erdoor roeren.

3

Met 1 theelepel peperkorrels beginnen en naar smaak nog een theelepel toevoegen. Met een vork al roerende fijn maken. Eventueel naar smaak pureren en vervolgens zeven.

4

Een mengsel van 2 tot 3 eetlepels roomboter en 2 eetlepels olie in een koekenpan verhitten en de hertenbiefstukjes (of wildzwijnbiefstukjes) om en om bakken en ervoor zorgen dat de binnenkant rosé van kleur is. Na het bakken in aluminiumfolie warm houden. Zo warm mogelijk met de saus op voorverwarmde borden plaatsen.

5

Serveren met aardappel- en knolselderijpuree en beetgaar gekookte spruitjes of beetgaar gekookte groene- of spitskool.

6

Een licht gekoeld glas Brand Sylvester erbij drinken. Dit donkere/robijnrode volmondige bier met een aangenaam licht zoetje en subtiele kruidigheid, combineert goed met de zoetige saus en de pittige smaak van de fijn gekneusde zwarte peperkorrels.

Ingrediënten

 4 hertenbiefstukjes (of wildzwijnbiefstukjes), elk 125 gram
 5 sjalotjes, geschild en in kleine stukjes
 2 sneden kruid of ontbijtkoek, zonder donkere korst, verkruimeld
 4 eetlepels zonnebloemolie
 2 tot 3 eetlepels roomboter
 1 tot 2 theelepels fijn gekneusde zwarte peperkorrel
 3,50 dl gevogeltebouillon
 4 kleine takjes verse rozemarijn
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

De hertenbiefstukjes (of wildzwijnbiefstukjes) met weinig zout bestrooien en kort laten rusten.

2

Twee eetlepels olie in een braadpan verhitten en de kleine stukjes sjalot kort roerbakken. Bouillon erdoor roeren en op de laagste hittebron 25 minuten stoven. Naar smaak extra bouillon gebruiken. Tien minuten voor het einde van de stooftijd de verkruimelde kruid of ontbijtkoek erdoor roeren en verder stoven. Tegen het einde van de stooftijd de fijn gekneusde zwarte peperkorrels erdoor roeren.

3

Met 1 theelepel peperkorrels beginnen en naar smaak nog een theelepel toevoegen. Met een vork al roerende fijn maken. Eventueel naar smaak pureren en vervolgens zeven.

4

Een mengsel van 2 tot 3 eetlepels roomboter en 2 eetlepels olie in een koekenpan verhitten en de hertenbiefstukjes (of wildzwijnbiefstukjes) om en om bakken en ervoor zorgen dat de binnenkant rosé van kleur is. Na het bakken in aluminiumfolie warm houden. Zo warm mogelijk met de saus op voorverwarmde borden plaatsen.

5

Serveren met aardappel- en knolselderijpuree en beetgaar gekookte spruitjes of beetgaar gekookte groene- of spitskool.

6

Een licht gekoeld glas Brand Sylvester erbij drinken. Dit donkere/robijnrode volmondige bier met een aangenaam licht zoetje en subtiele kruidigheid, combineert goed met de zoetige saus en de pittige smaak van de fijn gekneusde zwarte peperkorrels.

Hertenbiefstukjes met sjalotten- en kruidkoeksaus en Brand Sylvester