Afdrukopties:

Gele linzencrème met knoflookcroutons

Opbrengsten1 portie

 150 tot 200 gram gele spliterwten, gekookt
 1 middelgrote ui
 2 theelepels fijngemalen komijn
 2 teentjes knoflook, uit de knijper
 8 eetlepels gevogelte- of groentebouillon
 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
 4 eetlepels crème fraîche
 2 sneden (oud) volkorenbrood of witbrood, zonder korst
 1 eetlepel fijngehakte bladselderij of bladpeterselie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

De ui schillen en in stukjes snijden. Twee eetlepels olie in een wok of koekenpan verhitten en de stukjes ui roerbakken. Na het roerbakken de bouillon, gekookte gele spliterwten en de fijngemalen komijn toevoegen. Met een staafmixer pureren. De crème fraîche erdoor roeren, al roerende nog zeer kort verwarmen en warm houden.

2

De sneden brood in gelijkmatige blokjes snijden. Twee eetlepels olie in een koekenpan verhitten en de blokjes aan alle kanten kort bakken. Vervolgens de geperste knoflook al roerende toevoegen. De pan van de hittebron afnemen. Op smaak brengen met peper en zout.

3

De linzencrème en knoflookcroutons over borden verdelen en met fijngehakte bladselderij of bladpeterselie garneren.

4

Aanbevolen bieren: pilsener (niet te zwaar gehopt), witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 7 vol%, Session India Pale Ale, tussen 3 en 5 vol%.