Gehaktballetjes met shiitake, hoisinsaus en Muifel D’n Ossebock

Opbrengsten1 portie
 300 g rundergehakt, bio kwaliteit
 200 g varkensgehakt, bio kwaliteit
 1 middelgrote ui, geraspt
 2 eetlepel fijngehakte bladselderij
 1 groot ei
 3 beschuiten
 150 g shiitake
 3 eetlepel hoisinsaus
 4 eetlepel olijf- of zonnebloemolie
 3 dl gevogelte- of runderbouillon
 2 eetlepel fijngesneden lente ui
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

De harde onderkant van de shiitake verwijderen en in stukjes scheuren of fijn snijden.

2

In een mengkom de twee soorten gehakt met de geraspte ui, de fijngehakte bladselderij, het ei en de fijn gewreven beschuiten goed mengen. Op smaak brengen met peper en zout en ruim 1 uur in de koelkast plaatsen om op te stijven. Uit de koelkast halen, gelijkmatige balletjes vormen en iets plat slaan. De olie in een braadpan (liefst met antiaanbaklaag) verhitten en de balletjes kort om en om aanbraden.

3

De bouillon toevoegen en op de laagste hittebron gedurende 40 minuten met de deksel op de braadpan stoven. Af en toe omkeren. Tien minuten voor het einde van de stooftijd het stoofvocht iets inkoken en de stukjes shiitake en de hoisinsaus al roerende toevoegen en verder stoven. Hoisinsaus is ingedikte en licht kruidige sojasaus en verkrijgbaar in Aziatische voedingswinkels en grote supermarkten. De gehaktballetjes en de saus over voorverwarmde borden verdelen en met fijngesneden lente ui garneren.

4

Naar smaak met aardappelkroketjes of lintmacaroni (tagliatelle) of mihoen serveren. Muifel D’n Ossebock van 7 vol% met een krachtige moutige afdronk, combineert goed met de licht zoete smaak van de hoisinsaus en de vlezige textuur van de shiitake.

5

Dit bier is tijdens de competitie ‘Beste bockbier van Nederland 2019’, uitgeroepen tot het Beste Bockbier van Nederland in de categorie Bockbier (overall categorie). Van harte proficiat.

Ingrediënten

 300 g rundergehakt, bio kwaliteit
 200 g varkensgehakt, bio kwaliteit
 1 middelgrote ui, geraspt
 2 eetlepel fijngehakte bladselderij
 1 groot ei
 3 beschuiten
 150 g shiitake
 3 eetlepel hoisinsaus
 4 eetlepel olijf- of zonnebloemolie
 3 dl gevogelte- of runderbouillon
 2 eetlepel fijngesneden lente ui
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

De harde onderkant van de shiitake verwijderen en in stukjes scheuren of fijn snijden.

2

In een mengkom de twee soorten gehakt met de geraspte ui, de fijngehakte bladselderij, het ei en de fijn gewreven beschuiten goed mengen. Op smaak brengen met peper en zout en ruim 1 uur in de koelkast plaatsen om op te stijven. Uit de koelkast halen, gelijkmatige balletjes vormen en iets plat slaan. De olie in een braadpan (liefst met antiaanbaklaag) verhitten en de balletjes kort om en om aanbraden.

3

De bouillon toevoegen en op de laagste hittebron gedurende 40 minuten met de deksel op de braadpan stoven. Af en toe omkeren. Tien minuten voor het einde van de stooftijd het stoofvocht iets inkoken en de stukjes shiitake en de hoisinsaus al roerende toevoegen en verder stoven. Hoisinsaus is ingedikte en licht kruidige sojasaus en verkrijgbaar in Aziatische voedingswinkels en grote supermarkten. De gehaktballetjes en de saus over voorverwarmde borden verdelen en met fijngesneden lente ui garneren.

4

Naar smaak met aardappelkroketjes of lintmacaroni (tagliatelle) of mihoen serveren. Muifel D’n Ossebock van 7 vol% met een krachtige moutige afdronk, combineert goed met de licht zoete smaak van de hoisinsaus en de vlezige textuur van de shiitake.

5

Dit bier is tijdens de competitie ‘Beste bockbier van Nederland 2019’, uitgeroepen tot het Beste Bockbier van Nederland in de categorie Bockbier (overall categorie). Van harte proficiat.

Gehaktballetjes met shiitake, hoisinsaus en Muifel D’n Ossebock