Gehaktballetjes met linzen en pikante mangosaus

Categorie
Opbrengsten1 portie
 400 g half-om-half gehakt (rund en varken)
 3 eierbeschuiten
 1 middelgroot ei
 2 theelepels fijn gekneusde korianderzaadjes
 200 g linzen, gekookt, uit pot of blik
 2 kleine teentjes knoflook, geschild, uit de knijper
 45 cl groente- of gevogeltebouillon
 1 kleine rijpe mango, geschild, ontpit, kleine stukjes
 4 eetlepels vers limoen- of citroensap
 2 eetlepels fijn geraspte rode ui of sjalot, geschild
 3 eetlepels pikante chilisaus
 Olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:
In een mengkom de stukjes mango met het limoen- of citroensap, de geraspte ui en pikante chilisaus mengen. Naar smaak zout toevoegen en gedurende 1 tot 2 uur op een koele plek of koelkast plaatsen. In een mengkom het half-om-half gehakt met het ei, korianderzaadjes en fijn gewreven beschuiten mengen, iets plat slaan en gedurende 1 uur in de koelkast plaatsen om iets op te stijven. In een wok of koekenpan de linzen verwarmen, 15 cl bouillon toevoegen en op de laagste hittebron 15 minuten verwarmen. Tegen het einde van het verwarmen de geperste knoflook erdoor roeren. Warm houden. Olie in een wok of braadpan verhitten en de balletjes aanbraden. Dertig centiliter bouillon roerend toevoegen en ruim 40 minuten op de laagste hittebron stoven. Af en toe omkeren. Zo warm mogelijk met de linzen serveren en de mangosaus over de balletjes verdelen.

Aanbevolen bieren:
Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, amberkleurig bier tussen 5 en 8 vol%, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%, New England India Pale Ale (NEIPA) tussen 5 en 8 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de licht kruidige smaak van de gehaktballetjes vanwege de koriandertoets met de pikante smaak van de mangosaus en de smeuïge smaak van de linzen.

Ingrediënten

 400 g half-om-half gehakt (rund en varken)
 3 eierbeschuiten
 1 middelgroot ei
 2 theelepels fijn gekneusde korianderzaadjes
 200 g linzen, gekookt, uit pot of blik
 2 kleine teentjes knoflook, geschild, uit de knijper
 45 cl groente- of gevogeltebouillon
 1 kleine rijpe mango, geschild, ontpit, kleine stukjes
 4 eetlepels vers limoen- of citroensap
 2 eetlepels fijn geraspte rode ui of sjalot, geschild
 3 eetlepels pikante chilisaus
 Olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:
In een mengkom de stukjes mango met het limoen- of citroensap, de geraspte ui en pikante chilisaus mengen. Naar smaak zout toevoegen en gedurende 1 tot 2 uur op een koele plek of koelkast plaatsen. In een mengkom het half-om-half gehakt met het ei, korianderzaadjes en fijn gewreven beschuiten mengen, iets plat slaan en gedurende 1 uur in de koelkast plaatsen om iets op te stijven. In een wok of koekenpan de linzen verwarmen, 15 cl bouillon toevoegen en op de laagste hittebron 15 minuten verwarmen. Tegen het einde van het verwarmen de geperste knoflook erdoor roeren. Warm houden. Olie in een wok of braadpan verhitten en de balletjes aanbraden. Dertig centiliter bouillon roerend toevoegen en ruim 40 minuten op de laagste hittebron stoven. Af en toe omkeren. Zo warm mogelijk met de linzen serveren en de mangosaus over de balletjes verdelen.

Aanbevolen bieren:
Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, amberkleurig bier tussen 5 en 8 vol%, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%, New England India Pale Ale (NEIPA) tussen 5 en 8 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de licht kruidige smaak van de gehaktballetjes vanwege de koriandertoets met de pikante smaak van de mangosaus en de smeuïge smaak van de linzen.

Notes

Gehaktballetjes met linzen en pikante mangosaus