Gehakt, kokoscrème, citroengras

Opbrengsten1 portie
 400 g half-om-half gehakt (rund en varken)
 1 middelgroot ei
 3 eierbeschuiten, verkruimeld
 2 sjalotten, geschild, geraspt
 2 teentjes knoflook, geschild, geperst
 5 eetlepels kokoscrème, van een blok, in stukjes
 2 stengels citroengras, buitenste blad verwijderd, geplet
 2 theelepels pikante chilivlokken of fijngemalen cayenne-peper
 25 cl groente- of gevogeltebouillon
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:
Het gehakt met het ei, de verkruimelde eierbeschuiten en de geraspte ui mengen. In de koelkast plaatsen om iets op te stijven. Gelijkmatige balletjes vormen en iets plat slaan. Vier eetlepels olie in een braadpan of wok verhitten en de balletjes aan beide kanten kort aanbraden. Vooral de vlezige onderkant van het citroengras gebruiken, in stukken snijden en pletten. Bouillon en de geplette stukken toevoegen en gedurende ruim 1 uur stoven. Af en toe omkeren. Naar smaak extra bouillon gebruiken. Tien minuten voor het einde van het stoven de kokoscrème, geperste knoflook en de chilivlokken erdoor roeren. De geplette stukjes citroengras verwijderen. Zo warm mogelijk serveren en met een klein stukje citroengras garneren.

Aanbevolen bieren:
Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, amberkleurig bier, bijvoorbeeld Spéciale Belge tussen 5 en 8 vol%, milde Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%, milde New England India Pale Ale (NEIPA) tussen 5 en 8 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de frisse smaak van het citroengras, de licht pikante toets van de chilivlokken en de smeuïge, zachte textuur van de kokoscrème.

Ingrediënten

 400 g half-om-half gehakt (rund en varken)
 1 middelgroot ei
 3 eierbeschuiten, verkruimeld
 2 sjalotten, geschild, geraspt
 2 teentjes knoflook, geschild, geperst
 5 eetlepels kokoscrème, van een blok, in stukjes
 2 stengels citroengras, buitenste blad verwijderd, geplet
 2 theelepels pikante chilivlokken of fijngemalen cayenne-peper
 25 cl groente- of gevogeltebouillon
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:
Het gehakt met het ei, de verkruimelde eierbeschuiten en de geraspte ui mengen. In de koelkast plaatsen om iets op te stijven. Gelijkmatige balletjes vormen en iets plat slaan. Vier eetlepels olie in een braadpan of wok verhitten en de balletjes aan beide kanten kort aanbraden. Vooral de vlezige onderkant van het citroengras gebruiken, in stukken snijden en pletten. Bouillon en de geplette stukken toevoegen en gedurende ruim 1 uur stoven. Af en toe omkeren. Naar smaak extra bouillon gebruiken. Tien minuten voor het einde van het stoven de kokoscrème, geperste knoflook en de chilivlokken erdoor roeren. De geplette stukjes citroengras verwijderen. Zo warm mogelijk serveren en met een klein stukje citroengras garneren.

Aanbevolen bieren:
Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, amberkleurig bier, bijvoorbeeld Spéciale Belge tussen 5 en 8 vol%, milde Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%, milde New England India Pale Ale (NEIPA) tussen 5 en 8 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de frisse smaak van het citroengras, de licht pikante toets van de chilivlokken en de smeuïge, zachte textuur van de kokoscrème.

Gehakt, kokoscrème, citroengras