Afdrukopties:

Gebakken makreel met tomaat, en prei

Opbrengsten1 portie

 4 kleine, verse makrelen, schoongemaakt
 4 middelgrote trostomaten, gehalveerd
 2 kleine sjalotjes, geschild, in stukjes of blokjes
 2 teentjes knoflook, geschild, uit de knijper
 1 theelepel komijnzaadjes, fijn gemalen
 1 kleine prei, dunne ringetjes, gestoomd
 2 eetlepels bloem
 10 cl groente- of gevogeltebouillon
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:

De schoongemaakte makrelen halveren, met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. Twee eetlepels olie in een wok of koekenpan verhitten en de stukjes sjalot kort roerbakken. Bouillon toevoegen en op de laagste hittebron 5 minuten verwarmen. Halverwege de fijn gemalen komijn en geperste knoflook roerend toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout. De zaadlijst uit de tomaat verwijderen en met dit mengsel vullen. De makreel gelijkmatig met de bloem bestuiven. Weinig olie in een koekenpan (anti-aanbaklaag) verhitten en de makreel lichtbruin tot goudbruin bakken. Af en toe omkeren. Serveren met de tomaat en gestoomde preiringetjes.

Aanbevolen bieren: goed gekoelde pils, Weizen, witbier, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol% of een mild gehopte India Pale Ale tussen 5 en 8 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren komt goed tot zijn recht bij de smaak van de gebakken makreel in combinatie met de licht kruidige en frisse toets van de gevulde tomaat en het lichte zoetje van de gestoomde prei.