Flensjes met vijgen-amandelpuree en mandarijn

Categorie
Opbrengsten1 portie
 8 grote gedroogde vijgen, in stukjes
 50 g ontvelde amandelen, geraspt
 2 kleine mandarijnen, geschild, ontveld (of zoete sinaasappel)
 6 volle eetlepels tarwebloem
 2 kleine eieren
 40 cl halfvolle melk
 zonnebloemolie
1

Bereidingswijze:
In een mengkom de stukjes vijg gedurende 1 tot 2 uur in lauwwarm water weken. Het water kan naar smaak worden vervangen door bijvoorbeeld 15 cl donker bier (licht 5 tot 8 vol%; of zwaar vanaf 8 vol%). Na het weken met de staafmixer pureren en de geraspte amandelen erdoor roeren. Koel bewaren. In een mengkom de tarwebloem, eieren en de halfvolle melk met de staafmixer tot een egaal beslag mengen. Weinig olie in een koekenpan (bijvoorbeeld: anti-aanbaklaag) verhitten en zoveel mogelijk dunne flensjes lichtbruin bakken. Af en toe omkeren. Het mengsel van vijg en amandel over de flensjes verdelen, oprollen en in gelijkmatige stukjes snijden. Met geschilde, ontvelde partjes mandarijn garneren. De mandarijn kan worden vervangen door zoete partjes sinaasappel.

Aanbevolen bieren:
Honingbier, Fruitbier bijvoorbeeld: perziken, abrikozenbier, ananasbier, donker bier (licht), bijvoorbeeld Dubbel tussen 5 en 8 vol&, donker bier (zwaar), bijvoorbeeld Quadrupel. De lichtzoete tot zoete smaak van deze bieren past goed bij het zoetje van de vijgen in combinatie met de subtiele toets van de geraspte amandel en de frisse smaak van de mandarijn of sinaasappel.

Ingrediënten

 8 grote gedroogde vijgen, in stukjes
 50 g ontvelde amandelen, geraspt
 2 kleine mandarijnen, geschild, ontveld (of zoete sinaasappel)
 6 volle eetlepels tarwebloem
 2 kleine eieren
 40 cl halfvolle melk
 zonnebloemolie

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:
In een mengkom de stukjes vijg gedurende 1 tot 2 uur in lauwwarm water weken. Het water kan naar smaak worden vervangen door bijvoorbeeld 15 cl donker bier (licht 5 tot 8 vol%; of zwaar vanaf 8 vol%). Na het weken met de staafmixer pureren en de geraspte amandelen erdoor roeren. Koel bewaren. In een mengkom de tarwebloem, eieren en de halfvolle melk met de staafmixer tot een egaal beslag mengen. Weinig olie in een koekenpan (bijvoorbeeld: anti-aanbaklaag) verhitten en zoveel mogelijk dunne flensjes lichtbruin bakken. Af en toe omkeren. Het mengsel van vijg en amandel over de flensjes verdelen, oprollen en in gelijkmatige stukjes snijden. Met geschilde, ontvelde partjes mandarijn garneren. De mandarijn kan worden vervangen door zoete partjes sinaasappel.

Aanbevolen bieren:
Honingbier, Fruitbier bijvoorbeeld: perziken, abrikozenbier, ananasbier, donker bier (licht), bijvoorbeeld Dubbel tussen 5 en 8 vol&, donker bier (zwaar), bijvoorbeeld Quadrupel. De lichtzoete tot zoete smaak van deze bieren past goed bij het zoetje van de vijgen in combinatie met de subtiele toets van de geraspte amandel en de frisse smaak van de mandarijn of sinaasappel.

Flensjes met vijgen-amandelpuree en mandarijn