Eendenvlees met stamppot van rode kool, rode biet en Nonkel Pater

Opbrengsten1 portie
 2 ontvelde eendenbouten, tamme eend
 2 middelgrote uien, geschild, in stukjes
 200 g rode kool, zonder nerf, in dunne reepjes
 200 g rode biet, gekookt, in blokjes of stukjes
 200 g bloemige aardappelen, geschild, in stukken
 3 eetlepels appel- of perenstroop
 2 takjes verse tijm
 35 cl gevogelte bouillon
 10 cl Nonkel Pater van de Antwerpse Brouw Compagnie
 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

De ontvelde eendenbouten met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. De olie in een braadpan verhitten en de eendenbouten aan beide kanten kort aanbraden.

2

De stukjes van één ui en bouillon al roerende toevoegen en op de laagste hittebron ruim 50 minuten stoven. De eendenbouten af en toe omkeren.

3

Halverwege de stooftijd de takjes verse tijm erbij doen. Tien minuten voor het einde van de stooftijd het stoofvocht zoveel mogelijk inkoken. De takjes tijm eruit halen, al roerend het bier en de appel- of perenstroop toevoegen en verder stoven. Op smaak brengen met peper en zout.

4

Tijdens het stoven de aardappelen koken en halverwege de kooktijd de reepjes rode kool en de stukjes van de andere ui erbij doen. Tegen het einde van de kooktijd de blokjes gekookte rode biet toevoegen. Het vocht afgieten, met een stamper fijn stampen, op smaak brengen met peper en zout en warm houden.

5

Het eendenvlees van het bot afsnijden, terugdoen in de braadpan en nog kort verwarmen. De stamppot, het eendenvlees en de saus over voorverwarmde borden verdelen.

6

Met een licht gekoeld proefglas (15 cl) of glas Nonkel Pater van de Antwerpse Brouw Compagnie erbij serveren. Dit donkere, volmondige en verwarmende bier van 9 vol% met toetsen van vanille, koffie en chocola komt goed tot z’n recht bij de licht zoete smaak van de saus en de smeuïge smaak van de stamppot.

Ingrediënten

 2 ontvelde eendenbouten, tamme eend
 2 middelgrote uien, geschild, in stukjes
 200 g rode kool, zonder nerf, in dunne reepjes
 200 g rode biet, gekookt, in blokjes of stukjes
 200 g bloemige aardappelen, geschild, in stukken
 3 eetlepels appel- of perenstroop
 2 takjes verse tijm
 35 cl gevogelte bouillon
 10 cl Nonkel Pater van de Antwerpse Brouw Compagnie
 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

De ontvelde eendenbouten met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. De olie in een braadpan verhitten en de eendenbouten aan beide kanten kort aanbraden.

2

De stukjes van één ui en bouillon al roerende toevoegen en op de laagste hittebron ruim 50 minuten stoven. De eendenbouten af en toe omkeren.

3

Halverwege de stooftijd de takjes verse tijm erbij doen. Tien minuten voor het einde van de stooftijd het stoofvocht zoveel mogelijk inkoken. De takjes tijm eruit halen, al roerend het bier en de appel- of perenstroop toevoegen en verder stoven. Op smaak brengen met peper en zout.

4

Tijdens het stoven de aardappelen koken en halverwege de kooktijd de reepjes rode kool en de stukjes van de andere ui erbij doen. Tegen het einde van de kooktijd de blokjes gekookte rode biet toevoegen. Het vocht afgieten, met een stamper fijn stampen, op smaak brengen met peper en zout en warm houden.

5

Het eendenvlees van het bot afsnijden, terugdoen in de braadpan en nog kort verwarmen. De stamppot, het eendenvlees en de saus over voorverwarmde borden verdelen.

6

Met een licht gekoeld proefglas (15 cl) of glas Nonkel Pater van de Antwerpse Brouw Compagnie erbij serveren. Dit donkere, volmondige en verwarmende bier van 9 vol% met toetsen van vanille, koffie en chocola komt goed tot z’n recht bij de licht zoete smaak van de saus en de smeuïge smaak van de stamppot.

Notes

Eendenvlees met stamppot van rode kool, rode biet en Nonkel Pater