Eendenboutjes met steranijs en Klein Duimpje Kerstbier

Opbrengsten1 portie
 4 ontvelde eendenboutjes, tamme eend
 1 grote ui
 1 steranijs, verkruimeld
 2 tot 3 eetlepels zoete ketjap
 4 dl gevogeltebouillon
 4 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
 2 eetlepels fijngeknipte bladpeterselie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

De ontvelde eendenboutjes met weinig zout bestrooien en kort laten rusten.

2

De ui schillen en in stukjes snijden. De olie in een braadpan verhitten en de eendenboutjes aanbraden. Ui erdoor roeren en kort mee braden. Bouillon toevoegen en op de laagste hittebron 50 minuten stoven. Tijdens het stoven af en toe omkeren. Vijftien minuten voor het einde van de stooftijd de verkruimelde steranijs toevoegen en verder stoven. Tien minuten voor het einde van de stooftijd de zoete ketjap erdoor roeren en verder stoven. Tegen het einde van de stooftijd het stoofvocht zoveel mogelijk inkoken. Het stoofvocht zeven, in de braadpan terugdoen en nog zeer kort verwarmen met de eendenboutjes.

3

Zo warm mogelijk met de saus over voorverwarmde borden verdelen en met fijngeknipte bladpeterselie garneren. Serveren met stamppot van aardappelen met spruitjes of groene kool.

4

Een licht gekoeld glas Klein Duimpje Kerstbier erbij serveren. Dit volmondige, licht kruidige, zoetig donkere bier van 8,5 vol %, met een aangename hopbitterheid in de afdronk, combineert goed met de smaak van de gestoofde eendenboutjes, de lichte kruidigheid en het aangename zoetje van de saus.

Ingrediënten

 4 ontvelde eendenboutjes, tamme eend
 1 grote ui
 1 steranijs, verkruimeld
 2 tot 3 eetlepels zoete ketjap
 4 dl gevogeltebouillon
 4 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
 2 eetlepels fijngeknipte bladpeterselie
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

De ontvelde eendenboutjes met weinig zout bestrooien en kort laten rusten.

2

De ui schillen en in stukjes snijden. De olie in een braadpan verhitten en de eendenboutjes aanbraden. Ui erdoor roeren en kort mee braden. Bouillon toevoegen en op de laagste hittebron 50 minuten stoven. Tijdens het stoven af en toe omkeren. Vijftien minuten voor het einde van de stooftijd de verkruimelde steranijs toevoegen en verder stoven. Tien minuten voor het einde van de stooftijd de zoete ketjap erdoor roeren en verder stoven. Tegen het einde van de stooftijd het stoofvocht zoveel mogelijk inkoken. Het stoofvocht zeven, in de braadpan terugdoen en nog zeer kort verwarmen met de eendenboutjes.

3

Zo warm mogelijk met de saus over voorverwarmde borden verdelen en met fijngeknipte bladpeterselie garneren. Serveren met stamppot van aardappelen met spruitjes of groene kool.

4

Een licht gekoeld glas Klein Duimpje Kerstbier erbij serveren. Dit volmondige, licht kruidige, zoetig donkere bier van 8,5 vol %, met een aangename hopbitterheid in de afdronk, combineert goed met de smaak van de gestoofde eendenboutjes, de lichte kruidigheid en het aangename zoetje van de saus.

Eendenboutjes met steranijs en Klein Duimpje Kerstbier