Eendenborstfilet, pruimen-hoisinsaus en spruitjes

Opbrengsten1 portie
 2 kleine, ontvelde eendenborstfilets van tamme eend
 6 gedroogde, ontpitte pruimen, kleine stukjes
 3 eetlepels hoisinsaus (ingedikte, aromatische sojasaus)
 2 sjalotjes, geschild, stukjes
 30 cl groente- of gevogeltebouillon
 3 theelepels geraspte verse gember
 200 g kleine spruitjes, schoongemaakt, gestoomd
 250 g kruimige aardappelen
 4 eetlepels halfvolle melk
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:
De stukjes pruim gedurende 2 uur in lauwwarm water weken. De eendenborstfilets met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. Drie eetlepels olie in een wok of braadpan verhitten en de stukjes sjalot kort roerbakken. Bouillon en stukjes geweekte pruim toevoegen en gedurende 30 minuten op de laagste hittebron verwarmen. Tien minuten voor het einde van het verwarmen de hoisinsaus en geraspte verse gember erdoor roeren. Naar smaak niet al te fijn met de staafmixer pureren. Op smaak brengen met peper en zout. De aardappelen koken, afgieten, halfvolle melk toevoegen en met de stamper pureren. Op smaak brengen met peper en zout. De eendenborstfilets met olie bestrijken en op een hete grillpan om en om roosteren. Erop toezien dat de binnenkant rosé van kleur is, of naar smaak doorbakken. Iets laten afkoelen, in plakjes snijden en over de aardappelpuree verdelen. Met gestoomde spruitjes en de saus over voorverwarmde borden verdelen.

Aanbevolen bieren:
Donker bier (licht), bijvoorbeeld Dubbel tussen 5 en 8 vol% Porter tussen 5 en 8 vol%, Quadrupel of Barley wine tussen 8 en 10 vol% (bijvoorbeeld proefglaasje van 10 of 15 cl). De vaak aangename licht zoete smaak van deze bieren past goed bij de licht zoete smaak van de pruimen in combinatie met de licht kruidige smaak van de hoisinsaus, de frisse toets van de verse gember en de aardse, licht bittere smaak van de gestoomde spruitjes.

Ingrediënten

 2 kleine, ontvelde eendenborstfilets van tamme eend
 6 gedroogde, ontpitte pruimen, kleine stukjes
 3 eetlepels hoisinsaus (ingedikte, aromatische sojasaus)
 2 sjalotjes, geschild, stukjes
 30 cl groente- of gevogeltebouillon
 3 theelepels geraspte verse gember
 200 g kleine spruitjes, schoongemaakt, gestoomd
 250 g kruimige aardappelen
 4 eetlepels halfvolle melk
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:
De stukjes pruim gedurende 2 uur in lauwwarm water weken. De eendenborstfilets met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. Drie eetlepels olie in een wok of braadpan verhitten en de stukjes sjalot kort roerbakken. Bouillon en stukjes geweekte pruim toevoegen en gedurende 30 minuten op de laagste hittebron verwarmen. Tien minuten voor het einde van het verwarmen de hoisinsaus en geraspte verse gember erdoor roeren. Naar smaak niet al te fijn met de staafmixer pureren. Op smaak brengen met peper en zout. De aardappelen koken, afgieten, halfvolle melk toevoegen en met de stamper pureren. Op smaak brengen met peper en zout. De eendenborstfilets met olie bestrijken en op een hete grillpan om en om roosteren. Erop toezien dat de binnenkant rosé van kleur is, of naar smaak doorbakken. Iets laten afkoelen, in plakjes snijden en over de aardappelpuree verdelen. Met gestoomde spruitjes en de saus over voorverwarmde borden verdelen.

Aanbevolen bieren:
Donker bier (licht), bijvoorbeeld Dubbel tussen 5 en 8 vol% Porter tussen 5 en 8 vol%, Quadrupel of Barley wine tussen 8 en 10 vol% (bijvoorbeeld proefglaasje van 10 of 15 cl). De vaak aangename licht zoete smaak van deze bieren past goed bij de licht zoete smaak van de pruimen in combinatie met de licht kruidige smaak van de hoisinsaus, de frisse toets van de verse gember en de aardse, licht bittere smaak van de gestoomde spruitjes.

Notes

Eendenborstfilet, pruimen-hoisinsaus en spruitjes