Bereidingswijze:
De eendenborstfilets aan beide kanten met zout bestrooien en kort laten rusten. De stukjes abrikoos gedurende 1 tot 2 uur in lauwwarm water weken. Drie eetlepels olie in een wok of braadpan verhitten en de stukjes sjalot kort roerbakken. De geweekte stukjes abrikoos en ongeveer 8 eetlepels van het weekvocht roerend toevoegen. Op de laagste hittebron 20 tot 30 minuten verwarmen. Naar smaak extra weekvocht of warm water toevoegen voor een smeuïger geheel. Tegen het einde van het verwarmen de fijngeknipte rozemarijn-draadjes erdoor roeren. Met een vork of staafmixer niet al te fijn pureren. Op smaak brengen met peper en zout. Water aan de kook brengen en de knolselderij en spruitjes niet te gaar koken. Vervolgens afgieten en in een schaal of mengkom opvangen. De (room)boter en de kookroom erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout en warm houden. De eendenborstfilets op de grillpan om en om lichtbruin roosteren. Tijdsduur, afhankelijk van de smaak, namelijk licht rosé of meer rood van kleur. Af en toe omkeren. Iets laten afkoelen en in gelijkmatige plakken snijden. Serveren met de abrikozencompote en het stamppotje van knolselderij en spruitjes.
Aanbevolen bieren:
Donker, licht bier, bijvoorbeeld Dubbel tussen 6 en 8 vol%, donker, zwaar bier, bijvoorbeeld Porter, Quadrupel tussen 8 en 10 vol%. De volmondige smaak en het vaak aanwezige aangename lichte zoetje van deze bieren, passen goed bij de delicate smaak van de eendenborst in combinatie met het zoetje van de abrikozencompote en de aardse smaak van het stamppotje.
Bereidingswijze:
De eendenborstfilets aan beide kanten met zout bestrooien en kort laten rusten. De stukjes abrikoos gedurende 1 tot 2 uur in lauwwarm water weken. Drie eetlepels olie in een wok of braadpan verhitten en de stukjes sjalot kort roerbakken. De geweekte stukjes abrikoos en ongeveer 8 eetlepels van het weekvocht roerend toevoegen. Op de laagste hittebron 20 tot 30 minuten verwarmen. Naar smaak extra weekvocht of warm water toevoegen voor een smeuïger geheel. Tegen het einde van het verwarmen de fijngeknipte rozemarijn-draadjes erdoor roeren. Met een vork of staafmixer niet al te fijn pureren. Op smaak brengen met peper en zout. Water aan de kook brengen en de knolselderij en spruitjes niet te gaar koken. Vervolgens afgieten en in een schaal of mengkom opvangen. De (room)boter en de kookroom erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout en warm houden. De eendenborstfilets op de grillpan om en om lichtbruin roosteren. Tijdsduur, afhankelijk van de smaak, namelijk licht rosé of meer rood van kleur. Af en toe omkeren. Iets laten afkoelen en in gelijkmatige plakken snijden. Serveren met de abrikozencompote en het stamppotje van knolselderij en spruitjes.
Aanbevolen bieren:
Donker, licht bier, bijvoorbeeld Dubbel tussen 6 en 8 vol%, donker, zwaar bier, bijvoorbeeld Porter, Quadrupel tussen 8 en 10 vol%. De volmondige smaak en het vaak aanwezige aangename lichte zoetje van deze bieren, passen goed bij de delicate smaak van de eendenborst in combinatie met het zoetje van de abrikozencompote en de aardse smaak van het stamppotje.