Dadel- en gemberbrood met ReuZ Black IPA

Opbrengsten1 portie
 250 g ontpitte dadels, in flinterdunne stukjes gesneden
 4 theelepels fijngeraspte geschilde verse gember
 2 eetlepels fijngehakte stemgemberbolletjes, uit pot
 2 theelepels gemengde specerijenpoeder
 0,50 theelepels bakpoeder
 125 g zachte roomboter
 250 g cakemeel
 50 g lichtbruine basterdsuiker
 2 tot 2,5 dl warm water
 4 eetlepels donkere rum (optie)
1

De oven op 180 graden Celsius voorverwarmen.

2

Een middelgroot bakblik zo gelijkmatig mogelijk met 25 gram roomboter bestrijken. De stukjes dadel, geraspte verse gember, fijngehakte gemberbolletjes, 100 gram zachte roomboter en basterdsuiker goed mengen in een kom. Giet er 2 tot 2,5 dl kokend water en de rum (optie) bij. Goed roeren en 5 tot 10 minuten laten rusten.

3

Vervolgens het cakemeel, de bakpoeder en de gemengde specerijenpoeder al roerende toevoegen. Dit mengsel over het ingevette bakblik verdelen. In het midden van de oven gedurende 40 tot 45 minuten plaatsen, totdat het brood stevig aanvoelt. Het brood uit de oven halen en laten afkoelen.

4

Koud serveren op met poedersuiker bestrooide dessertbordjes.

5

Een licht gekoeld proefglas (10 of 15 cl) of glas ReuZ Black IPA erbij serveren. De volmondige smaak van dit bier met toetsen van karamel en geroosterde mout past goed bij de zoete smaak van de dadels in combinatie met de fruitige toets van de gember.

Ingrediënten

 250 g ontpitte dadels, in flinterdunne stukjes gesneden
 4 theelepels fijngeraspte geschilde verse gember
 2 eetlepels fijngehakte stemgemberbolletjes, uit pot
 2 theelepels gemengde specerijenpoeder
 0,50 theelepels bakpoeder
 125 g zachte roomboter
 250 g cakemeel
 50 g lichtbruine basterdsuiker
 2 tot 2,5 dl warm water
 4 eetlepels donkere rum (optie)

Aanwijzingen

1

De oven op 180 graden Celsius voorverwarmen.

2

Een middelgroot bakblik zo gelijkmatig mogelijk met 25 gram roomboter bestrijken. De stukjes dadel, geraspte verse gember, fijngehakte gemberbolletjes, 100 gram zachte roomboter en basterdsuiker goed mengen in een kom. Giet er 2 tot 2,5 dl kokend water en de rum (optie) bij. Goed roeren en 5 tot 10 minuten laten rusten.

3

Vervolgens het cakemeel, de bakpoeder en de gemengde specerijenpoeder al roerende toevoegen. Dit mengsel over het ingevette bakblik verdelen. In het midden van de oven gedurende 40 tot 45 minuten plaatsen, totdat het brood stevig aanvoelt. Het brood uit de oven halen en laten afkoelen.

4

Koud serveren op met poedersuiker bestrooide dessertbordjes.

5

Een licht gekoeld proefglas (10 of 15 cl) of glas ReuZ Black IPA erbij serveren. De volmondige smaak van dit bier met toetsen van karamel en geroosterde mout past goed bij de zoete smaak van de dadels in combinatie met de fruitige toets van de gember.

Notes

Dadel- en gemberbrood met ReuZ Black IPA