Courgette, tomaat en croutons

Categorie
Opbrengsten1 portie
 1 middelgrote courgette, plakjes
 200 g pruimtomaatblokjes, blik of pot
 2 teentjes knoflook, geschild, uit de knijper
 2 theelepels (afgestreken) pikante chilivlokken
 2 sneden volkorenbrood, zonder korst, kleine blokjes
 2 theelepels Italiaanse of Provençaalse kruidenmix
 2 eetlepels kleine kappertjes, op olie
 1 eetlepel fijngehakte verse bieslook
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:
De courgette in plakjes van ongeveer 1 cm dikte snijden. Met wat olie bestrijken en kort laten rusten. Twee eetlepels olie in een koekenpan of wok verhitten en de tomaatblokjes kort roerbakken. De geperste knoflook en chilivlokken toevoegen en met de deksel op de pan of wok 10 tot 15 minuten op de laagste hittebron verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. De sneden volkorenbrood in kleine blokjes snijden. Drie eetlepels olie in een koekenpan of wok verhitten en de blokjes al roerend kort lichtbruin bakken. Na het bakken de kruidenmix erover verdelen en op smaak brengen met peper en zout. De plakjes courgette op een grillpan of op de barbecue (in een klem) om en om lichtbruin roosteren. Af en toe omkeren. De helft van de plakjes met het mengsel van tomaat besmeren en met kappertjes garneren. De andere helft met de croutons beleggen en met fijngeknipte bieslook garneren.

Aanbevolen bieren:
Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%, zeer mild gehopte India Pale Ale tussen 5 en 8 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de licht geroosterde smaak van de courgette, in combinatie met de licht pikante toets van de tomaat en de kruidige toets van de croutons.

Ingrediënten

 1 middelgrote courgette, plakjes
 200 g pruimtomaatblokjes, blik of pot
 2 teentjes knoflook, geschild, uit de knijper
 2 theelepels (afgestreken) pikante chilivlokken
 2 sneden volkorenbrood, zonder korst, kleine blokjes
 2 theelepels Italiaanse of Provençaalse kruidenmix
 2 eetlepels kleine kappertjes, op olie
 1 eetlepel fijngehakte verse bieslook
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:
De courgette in plakjes van ongeveer 1 cm dikte snijden. Met wat olie bestrijken en kort laten rusten. Twee eetlepels olie in een koekenpan of wok verhitten en de tomaatblokjes kort roerbakken. De geperste knoflook en chilivlokken toevoegen en met de deksel op de pan of wok 10 tot 15 minuten op de laagste hittebron verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. De sneden volkorenbrood in kleine blokjes snijden. Drie eetlepels olie in een koekenpan of wok verhitten en de blokjes al roerend kort lichtbruin bakken. Na het bakken de kruidenmix erover verdelen en op smaak brengen met peper en zout. De plakjes courgette op een grillpan of op de barbecue (in een klem) om en om lichtbruin roosteren. Af en toe omkeren. De helft van de plakjes met het mengsel van tomaat besmeren en met kappertjes garneren. De andere helft met de croutons beleggen en met fijngeknipte bieslook garneren.

Aanbevolen bieren:
Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%, zeer mild gehopte India Pale Ale tussen 5 en 8 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de licht geroosterde smaak van de courgette, in combinatie met de licht pikante toets van de tomaat en de kruidige toets van de croutons.

Notes

Courgette, tomaat en croutons