Chorizo, witte bonen, bakbanaan

Categorie
Opbrengsten1 portie
 200 g licht pikante chorizo, plakjes
 250 g kleine witte bonen of cannellini-bonen, gekookt, uit pot/blik
 1 rijpe bakbanaan, geschild, plakjes
 2 kleine sjalotten, geschild, stukjes
 2 teentjes knoflook, geschild, geperst
 2 theelepels gekneusde komijnzaadjes
 2 theelepels pikante chilivlokken
 25 cl groente- of gevogeltebouillon
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:
In een wok of braadpan 3 eetlepels olie verhitten en de stukjes ui zeer kort roerbakken. Witte bonen, gekneusde komijnzaadjes en bouillon toevoegen. Goed roeren en op de laagste hittebron 20 minuten verwarmen. Tegen het einde van het verwarmen de geperste knoflook en chilivlokken erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Vier eetlepels olie in een koekenpan (anti-aanbaklaag) verhitten en de bakbanaan zeer kort om en om bakken. Hittebron op de laagste stand zetten en met de deksel op de pan 10 minuten garen. Af en toe omkeren. De bakbanaan kan worden vervangen door halfrijpe banaan; maar wel zeer kort om en om bakken. Weinig olie in een koekenpan verhitten en de plakjes chorizo kort om en om bakken. De witte bonen met wat saus, bakbanaan en chorizo over voorverwarmde borden of schaaltjes verdelen.

Aanbevolen bieren:
Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, amberkleurig bier, bijvoorbeeld Spéciale Belge tussen 5 en 8 vol%, milde India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%, milde New England India Pale Ale (NEIPA) tussen 5 en 8 vol% erbij serveren. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de smeuïge textuur van de witte bonen en de licht kruidige saus, de pikante toets van de chorizo en chilivlokken en het lichte zoetje van de bakbanaan.

Ingrediënten

 200 g licht pikante chorizo, plakjes
 250 g kleine witte bonen of cannellini-bonen, gekookt, uit pot/blik
 1 rijpe bakbanaan, geschild, plakjes
 2 kleine sjalotten, geschild, stukjes
 2 teentjes knoflook, geschild, geperst
 2 theelepels gekneusde komijnzaadjes
 2 theelepels pikante chilivlokken
 25 cl groente- of gevogeltebouillon
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:
In een wok of braadpan 3 eetlepels olie verhitten en de stukjes ui zeer kort roerbakken. Witte bonen, gekneusde komijnzaadjes en bouillon toevoegen. Goed roeren en op de laagste hittebron 20 minuten verwarmen. Tegen het einde van het verwarmen de geperste knoflook en chilivlokken erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Vier eetlepels olie in een koekenpan (anti-aanbaklaag) verhitten en de bakbanaan zeer kort om en om bakken. Hittebron op de laagste stand zetten en met de deksel op de pan 10 minuten garen. Af en toe omkeren. De bakbanaan kan worden vervangen door halfrijpe banaan; maar wel zeer kort om en om bakken. Weinig olie in een koekenpan verhitten en de plakjes chorizo kort om en om bakken. De witte bonen met wat saus, bakbanaan en chorizo over voorverwarmde borden of schaaltjes verdelen.

Aanbevolen bieren:
Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, amberkleurig bier, bijvoorbeeld Spéciale Belge tussen 5 en 8 vol%, milde India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%, milde New England India Pale Ale (NEIPA) tussen 5 en 8 vol% erbij serveren. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de smeuïge textuur van de witte bonen en de licht kruidige saus, de pikante toets van de chorizo en chilivlokken en het lichte zoetje van de bakbanaan.

Notes

Chorizo, witte bonen, bakbanaan