Bol-courgette met shiitake

Opbrengsten1 portie
 4 kleine bol-courgettes
 100 g shiitake, schoongemaakt, stukjes
 2 sjalotjes, geschild, stukjes
 2 eetlepels licht zoute ketjap (asin) of Kikkoman sojasaus
 2 teentjes knoflook, geschild, uit de knijper
 3 theelepels sambal badjak of soortgelijke pittige soort
 100 g gekookte witte rijst of zilvervliesrijst
 20 cl groentebouillon
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:
De oven op 180 graden Celsius voorverwarmen. Een kapje afsnijden van de bol courgettes, zoveel mogelijk uithollen en de zaadjes verwijderen. Het overgebleven vruchtvlees in piepkleine stukjes snijden. De courgettes vervolgens zo kort mogelijk in een stoommandje boven heet water beetgaar stomen. In een wok of koekenpan drie eetlepels olie verhitten en de stukjes shiitake en sjalot kort roerbakken. De bouillon toevoegen en op de laagste hittebron 10 minuten verwarmen. Tegen het einde van het verwarmen het overgebleven vruchtvlees, sambal badjak, sojasaus en geperste knoflook erdoor roeren. De rijst roerend toevoegen en over de uitgeholde bol-courgettes verdelen. Kort in een voorverwarmde oven plaatsen en vervolgens over voorverwarmde borden verdelen.

Aanbevolen bieren:
Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, amberkleurig bier tussen 5 en 8 vol%, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%, New England India Pale Ale. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de licht pikante smaak van de shiitake in combinatie met de licht zoute toets van de sojasaus en de zachte smaak van de courgette.

Ingrediënten

 4 kleine bol-courgettes
 100 g shiitake, schoongemaakt, stukjes
 2 sjalotjes, geschild, stukjes
 2 eetlepels licht zoute ketjap (asin) of Kikkoman sojasaus
 2 teentjes knoflook, geschild, uit de knijper
 3 theelepels sambal badjak of soortgelijke pittige soort
 100 g gekookte witte rijst of zilvervliesrijst
 20 cl groentebouillon
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:
De oven op 180 graden Celsius voorverwarmen. Een kapje afsnijden van de bol courgettes, zoveel mogelijk uithollen en de zaadjes verwijderen. Het overgebleven vruchtvlees in piepkleine stukjes snijden. De courgettes vervolgens zo kort mogelijk in een stoommandje boven heet water beetgaar stomen. In een wok of koekenpan drie eetlepels olie verhitten en de stukjes shiitake en sjalot kort roerbakken. De bouillon toevoegen en op de laagste hittebron 10 minuten verwarmen. Tegen het einde van het verwarmen het overgebleven vruchtvlees, sambal badjak, sojasaus en geperste knoflook erdoor roeren. De rijst roerend toevoegen en over de uitgeholde bol-courgettes verdelen. Kort in een voorverwarmde oven plaatsen en vervolgens over voorverwarmde borden verdelen.

Aanbevolen bieren:
Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, amberkleurig bier tussen 5 en 8 vol%, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%, New England India Pale Ale. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de licht pikante smaak van de shiitake in combinatie met de licht zoute toets van de sojasaus en de zachte smaak van de courgette.

Notes

Bol-courgette met shiitake