Bietensoep met crème fraîche

Categorie
Opbrengsten1 portie
 275 g gekookte rode bieten
 1 eetlepel olijfolie
 1 grote sjalot, gepeld en gesnipperd
 1 teentje knoflook, fijn gehakt
 30 g boter
 scheutje balsamicoazijn
 500 cl kippenbouillon
 enkele takjes tijm (alleen de blaadjes)
 zout en peper
 60 g crème fraîche
 40 g zachte geitenkaas
 paarse basilicum
1

Bereidingswijze
Schil de rode bieten en hak ze fijn. Verhit de olijfolie in een middelgrote pan. Fruit hierin de sjalot en de knoflook onder voortdurend roeren 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de boter toe en laat smelten. Voeg de fijngehakte bieten toe en 25 cc kippenbouillon. Roer goed en bak ze 5 minuten op hoog vuur. Deglaceer met een klein scheutje balsamicoazijn en laat de azijn verdampen. Schenk 275 cc kippenbouillon erbij (houd de rest van de bouillon apart) en voeg de tijmblaadjes toe. Breng alles aan de kook, temper het vuur en kook de bieten in zo’n 20 tot 30 minuten zacht. Pureer de soep met de staafmixer. Roer er daarna zoveel bouillon door totdat de soep de juiste dikte heeft. Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de bietensoep. Klop de crème fraîche met de geitenkaas in een kom zacht. Schenk de soep in (kleine) kommen, schep een eetlepel van het crème fraîche-mengsel in het midden en maal er wat zwarte peper over. Druppel er wat olijfolie over en garneer met de paarse basilicum.

Aanbevolen bieren:
Amberbier, geuze, kriek of Vlaams rood bruin bier. De moutige of zure rinse smaak van deze bieren combineert goed met de smaak van de rode bieten, de balsamicoazijn en de geitenkaas- crème fraîche-mengsel.

Ingrediënten

 275 g gekookte rode bieten
 1 eetlepel olijfolie
 1 grote sjalot, gepeld en gesnipperd
 1 teentje knoflook, fijn gehakt
 30 g boter
 scheutje balsamicoazijn
 500 cl kippenbouillon
 enkele takjes tijm (alleen de blaadjes)
 zout en peper
 60 g crème fraîche
 40 g zachte geitenkaas
 paarse basilicum

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze
Schil de rode bieten en hak ze fijn. Verhit de olijfolie in een middelgrote pan. Fruit hierin de sjalot en de knoflook onder voortdurend roeren 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de boter toe en laat smelten. Voeg de fijngehakte bieten toe en 25 cc kippenbouillon. Roer goed en bak ze 5 minuten op hoog vuur. Deglaceer met een klein scheutje balsamicoazijn en laat de azijn verdampen. Schenk 275 cc kippenbouillon erbij (houd de rest van de bouillon apart) en voeg de tijmblaadjes toe. Breng alles aan de kook, temper het vuur en kook de bieten in zo’n 20 tot 30 minuten zacht. Pureer de soep met de staafmixer. Roer er daarna zoveel bouillon door totdat de soep de juiste dikte heeft. Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de bietensoep. Klop de crème fraîche met de geitenkaas in een kom zacht. Schenk de soep in (kleine) kommen, schep een eetlepel van het crème fraîche-mengsel in het midden en maal er wat zwarte peper over. Druppel er wat olijfolie over en garneer met de paarse basilicum.

Aanbevolen bieren:
Amberbier, geuze, kriek of Vlaams rood bruin bier. De moutige of zure rinse smaak van deze bieren combineert goed met de smaak van de rode bieten, de balsamicoazijn en de geitenkaas- crème fraîche-mengsel.

Notes

Bietensoep met crème fraîche