Amandelkoekjes met dadel- en crème fraîche

Categorie
Opbrengsten1 portie
 75 g ontvelde amandelen, tot poeder fijngemalen
 350 g tarwebloem
 100 g kristalsuiker of rietsuiker
 2 middelgrote eieren, eidooier gebruiken
 150 g roomboter, ongezouten
 8 dadels, ontpit, kleine stukjes, gepureerd
 5 eetlepels crème fraîche
 3 theelepels fijn geraspte, goed geboende sinaasappel- of mandarijnschil
1

Bereidingswijze:
In een mengkom de gepureerde stukjes dadel met de crème fraîche mengen. Op een koele plek bewaren. De oven op 180 graden Celsius voorverwarmen. In een mengkom de amandelpoeder, suiker en geraspte sinaasappel- of mandarijnschil mengen. De boter en de eidooiers door het beslag mengen en vervolgens goed kneden. Het deeg 30 tot 40 minuten in huishoudfolie op een koele plek of in de koelkast laten rusten. Het deeg uitrollen met een dikte van ongeveer 1 tot 1,5 cm. Rondjes of andere vormpjes uit het deeg snijden. De vormpjes op een licht ingevette bakplaat verdelen. In het midden van de oven in ongeveer 20 tot 25 minuten lichtbruin tot naar keuze goudbruin bakken. Uit de oven halen en laten afkoelen. De afgekoelde koekjes eventueel halveren of heel laten en het mengsel van de gepureerde dadels erover verdelen.

Aanbevolen bieren:
Donker bier, licht, met een klein zoetje, bijvoorbeeld Dubbel tussen 5 en 8 vol%, een niet te zoete Porter tussen 5 en 8 vol%, Barley wine of Quadrupel tussen 8 en 10 vol%,, naar smaak in een proefglaasje van 10 of 15 cl geserveerd. De lichtzoete tot zoete toets van deze bieren past goed bij de volle, zoete smaak van de dadelpuree, in combinatie met de subtiele smaak van de amandel.

Ingrediënten

 75 g ontvelde amandelen, tot poeder fijngemalen
 350 g tarwebloem
 100 g kristalsuiker of rietsuiker
 2 middelgrote eieren, eidooier gebruiken
 150 g roomboter, ongezouten
 8 dadels, ontpit, kleine stukjes, gepureerd
 5 eetlepels crème fraîche
 3 theelepels fijn geraspte, goed geboende sinaasappel- of mandarijnschil

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:
In een mengkom de gepureerde stukjes dadel met de crème fraîche mengen. Op een koele plek bewaren. De oven op 180 graden Celsius voorverwarmen. In een mengkom de amandelpoeder, suiker en geraspte sinaasappel- of mandarijnschil mengen. De boter en de eidooiers door het beslag mengen en vervolgens goed kneden. Het deeg 30 tot 40 minuten in huishoudfolie op een koele plek of in de koelkast laten rusten. Het deeg uitrollen met een dikte van ongeveer 1 tot 1,5 cm. Rondjes of andere vormpjes uit het deeg snijden. De vormpjes op een licht ingevette bakplaat verdelen. In het midden van de oven in ongeveer 20 tot 25 minuten lichtbruin tot naar keuze goudbruin bakken. Uit de oven halen en laten afkoelen. De afgekoelde koekjes eventueel halveren of heel laten en het mengsel van de gepureerde dadels erover verdelen.

Aanbevolen bieren:
Donker bier, licht, met een klein zoetje, bijvoorbeeld Dubbel tussen 5 en 8 vol%, een niet te zoete Porter tussen 5 en 8 vol%, Barley wine of Quadrupel tussen 8 en 10 vol%,, naar smaak in een proefglaasje van 10 of 15 cl geserveerd. De lichtzoete tot zoete toets van deze bieren past goed bij de volle, zoete smaak van de dadelpuree, in combinatie met de subtiele smaak van de amandel.

Notes

Amandelkoekjes met dadel- en crème fraîche