Wish You Were Beer

Ontdekkingstocht langs brouwerijen, biercafés en bierwinkels in Amsterdam.

‘Of course, beer is its primary focus but the stories about brewers, bars and bottle shops are about so much more. They’re about personal passions, local histories, international trends and subcultural undercurrents’. Dit uitgangspunt vindt zijn concretisering in een vlot geschreven Engelstalige publicatie van bierliefhebbers Edo Dijksterhuis en Jan Willem Kaldenbach. Van beide auteurs verscheen eerder de publicatie ‘De Bier Revolutie’ uit 2017.

In vogelvlucht schetsen de auteurs de meest recente ontwikkelingen op het gebied van bier, waarbij vooral de explosieve groei van kleine brouwerijen en het gevarieerde bieraanbod opvallen. De ontdekkingstocht van de auteurs voert ons langs brouwerijen, biercafés en bierwinkels in het centrum, het westen, het zuiden, het oosten en het noorden van Amsterdam. De belangrijkste bierfestivals in Nederland worden in een apart hoofdstuk vermeld. Het centrum is natuurlijk zeer goed vertegenwoordigd. Uiteraard aandacht voor Proeflokaal In de Wildeman en café Hesp, bekende cafés die zijn aangesloten bij de Alliantie van Biertapperijen (ABT). De vier cafés van de voortvarende ondernemer en bieroloog Peter Van der Arend zijn ook prominent aanwezig. Veel lezers kunnen ook kennis maken met minder bekende cafés, die door de auteurs zijn bezocht. Beknopte beschrijvingen van een selectie van de bieren van de brouwerijen en de geschiedenis en wetenswaardigheden van de bezochte cafés passeren de revue. De beleving van de auteurs zal een aansporing zijn velen de brouwerijen en cafés te bezoeken en van de bieren te genieten.

En mocht je jouw favoriete brouwerij of café missen, geef dit dan aan de auteurs door. Met deze handzame wegwijzer op zak kan een bierige ontdekkingstocht door Amsterdam beginnen.

Edo Dijksterhuis & Jan Willem Kaldenbach: Wish You Were Beer. Breweries, bars & beer shops in Amsterdam. Amsterdam, 2018 Uitgeverij De Kring            224 pag.  ISBN 978 94 6297 113 4 Prijs 14,99

Han Hidalgo