Wat je als bierliefhebber moet weten

Na de publicaties ‘Wat je als Wijnliefhebber moet weten’, ‘Wat je als Whiskyliefhebber moet weten’, is in deze serie onlangs ‘Wat je als Bierliefhebber moet weten’ verschenen. Feiten, tips en wetenswaardigheden over bier, die verspreid in de bestaande bierliteratuur voorkomen, zijn door biersommelier Fiona de Lange op overzichtelijke wijze in kaart gebracht. De publicatie is zeer toegankelijk geschreven, zonder technisch vakjargon en allerlei gedetailleerde proefnotities en is vooral bedoeld voor beginnende bierdrinkers en ook de meer ervaren bierliefhebbers die hun kennis willen opfrissen. Fiona schotelt de lezer in vogelvlucht 350 van deze feiten en tips voor. Gelet op haar jarenlange ervaring als bierjournalist en internationaal biersommelier is Fiona erin geslaagd de meest relevante onderwerpen te selecteren en van beknopte, begrijpelijke toelichtingen te voorzien. De onderwerpen worden ondersteund door veel foto’s .

Gelet op de laagdrempeligheid beperken we ons tot de grote lijnen van deze publicatie. De publicatie start met het hoofdstuk ‘Bier is….’ en eindigt met het vrij kort uitgevallen hoofdstuk ‘Feiten en fabels’. Tussen deze hoofdstukken wijst Fiona lezers de weg naar uiteenlopende onderwerpen. Aan bod komen hoofdstukken over onder meer verschillende soorten bier, de belangrijkste bierlanden, bier en eten, bier proeven.

Het smaakprofiel van de verschillende soorten bier wordt beknopt en duidelijk beschreven en voorbeelden (merknamen) van deze soorten in Nederland en België worden vermeld. Gelet op haar kennis en één van haar vele passies is Fiona goed op dreef in het hoofdstuk ‘Bier en eten’. In de publicatie ‘Bier en Spijs’ (2014), samen met kok Jo Vaessen, gaf Fiona al een zeer inspirerend voorproefje. Zeer veel tips over het combineren van verschillende soorten bier met gerechten passeren de revue en dit wordt verduidelijkt met talloze aansprekende combinaties. Terecht wijst Fiona erop dat bij een bepaald gerecht meerdere soorten bier passen. De kooktechniek of de bereidinsgswijze is ook bepalend voor de uiteindelijke keuze voor een bepaald soort bier. Veel voorbeelden van combinaties worden genoemd. Kortom allerlei aanknopingspunten om vanuit de eigen smaakverwachting en smaakbeleving te ontdekken welke combinaties het beste hieraan beantwoorden. Vooral voor dit hoofdstuk geldt Fiona’s motto: ‘Blijf proeven, beleven en genieten’. Dit motto geldt uiteraard ook voor het organiseren van een bierproeverij, waarbij Fiona de lezer een praktisch stappenplan en een eenvoudig proefformulier aanreikt.

De publicatie wordt afgesloten met hoofdstukken over Het serveren van bier, het bewaren en laten rijpen van bier, biertrends en innovaties, brouwerijen om te bezoeken, interessante bierfestivals en evenementen, interessante biercafés en bierorganisaties. In vogelvlucht bespreekt Fiona de volgende biertrends, namelijk de opkomst van oak-aged en barrel aged bieren, de vele collaboration brews met vaak verrassende bieren, bieren met nieuwe smaken, glutenvrije en biologische bieren. Verder het mengen van verschillende bieren, de vraag naar zure bieren, bieren op basis van meerdere bierstijlen (hybride bieren), de groei van alcoholvrije en alcoholarme bieren, nieuwe pils varianten en een mogelijke terugkeer van bier in blik.

Een aan te bevelen publicatie vooral voor beginnende bierdrinkers, die zich op basis van de aangedragen feiten, tips en wetenswaardigheden, verder willen verdiepen in de zeer gevarieerde wereld van het bier.

Fiona de Lange: Wat je als bierliefhebber moet weten. Uithoorn, 2017   Karakter Uitgevers b.v. Paperback editie 272 pag.   ISBN9 789045 215310 Prijs 19,99

Han Hidalgo