Verrassende kleine en grote gerechten met heerlijke Belgische bieren

Popcorn met aardbeienboter en Leffe blond, Haring met granaatappel, zure room en Sloeber, Tempura van tijgergarnalen, saffraanaioli en Brugse Zot en Eend met calvadosappeltjes en Bush amber. Smakelijke gerechten die worden gepresenteerd in de publicatie ‘Bapas’. Het woord bapas staat voor Belgische bieren met tapas, waarbij de samenstellers van deze publicatie hun interpretatie geven van wat in Spanje onder deze naam bekend staat. De gevarieerde gerechten zijn gerangschikt naar moeilijkheidsgraad. In aansluiting op de stappen in het bereidingsproces, wordt ook de bereidingstijd aangegeven. Wie de gebruikelijke bereidingstijd wil bekorten, krijgt talloze nuttige aanwijzingen voor een snellere bereiding. Allerlei praktische culinaire tips en wetenswaardigheden over de ingrediënten en bereiding passeren de revue.

Een overzichtelijke smaakwijzer (‘Bapaswijzer’) wijst lezers de weg om combinatiemogelijkheden met diverse soorten bier te vinden. Met deze smaakwijzer in de hand kunnen ook eigen combinaties in beeld worden gebracht en vanuit de smaakbeleving worden aangevuld met nieuwe proefervaringen. Naast het aanbevolen bier bij een gerecht, worden ook alternatieve biersuggesties gegeven. Elk aanbevolen bier wordt beknopt en duidelijk beschreven en op die manier krijgt de lezer inzicht in de traditie, de smaakrijkdom en het unieke karakter van de bieren. Alle aanbevolen bieren worden aan het einde van de publicatie overzichtelijk gevisualiseerd.

Het team dat deze publicatie heeft samengesteld bestaat uit onder meer Karl Van Malderen, docent voedings- en gezondheidsleer en verantwoordelijk voor de recepten en culinaire tips. Verder uit Sven Gatz, politicus, bierliefhebber, initiatiefnemer van ‘Brussels Beer Capital Of The World’ en toekomstig voorzitter van de vereniging ‘Belgische Brouwers’ en Bram Belet die de fotografie heeft verzorgd.

Deze publicatie is een aanrader om de smaakpapillen te verwennen met zeer gevarieerde gerechten en de smaakrijkdom te ontdekken van de heerlijke Belgische bieren.

Karl Van Malderen, Sven Gatz en Jan Pille: Bapas. Belgische biertapas. Antwerpen, 2011. Standaard uitgeverij. 250 pagina’s. ISBN 9 789002 240133 Prijs: 19.95

Han Hidalgo