Van Mol tot Raaf

De rijke bierhistorie van Nijmegen

Van ‘Mol tot Raaf’ is een goed gekozen titel om de rijke bierhistorie van Nijmegen en omgeving te beschrijven. Nijmeegse Mol, het oudste bekende stadsbier was eeuwenlang een volksdrank in Nijmegen. In 1994 vond de kortstondige herintroductie van het Molbier (ondergistend witbier van 4,5 vol%) plaats, dat gebrouwen werd door de Arcense Bierbrouwerij van brouwer Toon van de Reek. De landelijk bekende bierpionieer Herm Hegger speelt een prominente rol in de bierhistorie. In 1983 richtte Herm brouwerij Raaf in Heumen op. De opkomst van deze zeer voortvarende brouwerij (onder meer ‘Witte Raaf’), de verkoop van het merk aan het toenmalige Interbrew (thans AB-Inbev) en de sluiting luidde de start van brouwerij De Hemel met een uitgebreid assortiment speciaalbier in. Met de herstart van brouwerij Graaf van Heumen (2 moderne glazen brouwketels van 8 hl) wordt in 2009 de brouwtraditie voortgezet. Brouwer en technoloog Constant Keinemans staat garant voor bieren van constante kwaliteit.

Na de beschrijving van De Hemel en Graaf van Heumen worden in vogelvlucht de recente brouwerijen beschreven zoals Oersoep, De Brouwtoren, Het Vaghevuur, Katjelam, Wijchense Schone, Antonius, D’n Drul, Boer Koekoek en nieuwkomers als Triple-W en Donderwolk beschreven. Ook enkele sfeervolle biercafés die niet zijn weg te denken uit het bierlandschap van Nijmegen worden beknopt geportretteerd zoals onder meer café Jos, Samson, De Deut en Beij Ons.

In de voorafgaande hoofdstukken besteedt de auteur uitgebreid aandacht aan het ontstaan en de ontwikkeling van het brouwen in Nijmegen en directe omgeving. Hierin wordt aandacht besteed aan onder meer Nyemichs bier (export artikel van formaat), de glorietijd , het verval, het Heumens bier (Bergzicht, ooit Gelderlands grootste brouwerij), Nijmeegs molbier (ook het recept van dit bier) en de bierrevolutie van het ondergistend bier.

Auteur Twan Dohmen, bierliefhebber, journalist en eindredacteur van het Boxmeers Weekblad schotelt de lezer een levendig beeld van de brouwhistorie van Nijmegen voor. De levendigheid wordt ondersteund door veel aansprekende afbeeldingen. Met de komst van zoveel kleine brouwerijen in (grote) steden in Nederland kunnen we ongetwijfeld meer publicaties van dit genre verwachten.

Twan Dohmen: Van Mol tot Raaf. Bier in het Rijk van Nijmegen. Uitgeverij Vantilt, Nijmegen, 2015.   Paperback 160 pag. ISBN 9 789460 042553 Prijs 14,95 (www.vantilt.nl)

Han Hidalgo