Bieren, brouwers en biercafés in de provincie Utrecht

Vanaf 1970 wordt de roerstok niet meer gehanteerd in brouwerij Phoenix in Amersfoort. Dit betekende dat een periode van 1000 jaar brouwgeschiedenis in de provincie Utrecht werd afgesloten. In 1989 komt hierin verandering met de komst van brouwerij De Drie Ringen in Amersfoort en in 1990 de start van brouwerij Stadskasteel Oudaen in de stad Utrecht. De provincie Utrecht telt op het moment van het verschijnen van de publicatie ‘Utrecht Hop! ’ liefst 35 brouwerijen. Veel brouwerijen grepen in de beginperiode terug op bekende biersoorten van de traditionele Belgische biercultuur. Deze zeer voortvarende kleine brouwerijen met vooral enthousiaste, onbevangen en energieke brouwers hebben in de loop der jaren het bierlandschap verrijkt met nieuwe verrassende bierstijlen, uitdagende namen en spannende, kleurrijke etiketten. In geuren en kleuren worden de brouwerijen en hun bieren door de samenstellers van deze aan te bevelen publicatie geportretteerd. De zeer gevarieerde afbeeldingen ondersteunen de vlot geschreven tekst.

In het historisch deel van de publicatie wordt aandacht besteed aan de rijke brouwgeschiedenis van de steden Amersfoort, Utrecht en de provincie Utrecht. Na een korte beschrijving van de bier revival in de jaren negentig wordt aandacht besteed aan de brouwerijen , de brouwers en hun bieren. Te beginnen met De Drie Ringen en eindigend met brouwerij De Vecht in Loenen. De lezer krijgt in vogelvlucht een goede indruk van de brouwerijen en hun vaak bijzondere bieren. Van oudsher groeit en bloeit de horeca in de stad Utrecht . De meest markante horecagelegenheden in deze stad maar ook in de provincie komen aan bod. Dit geldt ook voor enkele bierwinkels. De publicatie wordt besloten met een bierwandeling in de steden Utrecht en Amersfoort. De informatie over de vele interessante bezienswaardigheden zal veel wandelende (bier)liefhebbers als muziek in de oren klinken.

Bierliefhebber, bierhistoricus en brouwer Kees Volkers en de overige samenstellers, die deel uitmaken van de Stichting Houtens Brouw Collectief en de regio PINT Midden-Nederland, zijn erin geslaagd een boeiende publicatie te verzorgen over de biergeschiedenis van de provincie Utrecht en het huidige bierlandschap in deze provincie. Hopelijk volgen meer van zulke informatieve publicaties over andere provincies met een rijk bierverleden.

Kees Volkers: Utrecht Hop! Bieren, brouwers en biercafés in de provincie Utrecht. Uitgegeven door Stichting Houtens Brouw Collectief. Houten, 2016 160 pag. ISBN 9789078641544 Prijs 15,95 (exclusief verzendkosten). Te bestellen via www.houtensbrouwcollectief.nl en info@houtensbrouwcollectief.nl

Han Hidalgo