Trappist De zeven heerlijke bieren

 

 

 

 

 

 

 

De ondertitel van deze bewerkte editie van de in 2003 verschenen publicatie ‘Trappist. Het bier en de monniken’ spreekt voor zich. Vraag iedere oprechte bierliefhebber naar zijn of haar top 5 van bijzondere bieren en er zal op z’n minst een trappistenbier worden genoemd. Voor de meeste bierliefhebbers zijn de bieren van de Achelse Kluis, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren en De Koningshoeven toppers.

Bierauteur en brouwer Jef van den Steen is erin geslaagd de geschiedenis, traditie en smaakrijkdom van de bieren van de 7 geportretteerde trappistenbrouwerijen in kaart te brengen. De inhoud is goed onderbouwd met historisch materiaal. De persoonlijke ervaringen van Jef van den Steen in de bezochte kloosters en de onderhoudende schrijfwijze staan garant voor levendige beschrijvingen en vlotte leesbaarheid.  Uitgebreide en duidelijke proefnotities van de trappistenbieren vinden in toegankelijke bewoordingen hun weg naar de lezer. In vergelijking met de publicatie uit 2003 wordt in deze editie uitgebreid aandacht besteed aan abdij De Koningshoeven in Berkel-Enschot, die onder de naam La Trappe zijn bieren op de markt brengt. Inmiddels kunnen ook smakelijke bieren als La Trappe Isid’or en La Trappe Puur aan het assortiment van deze voortvarende trappistenbrouwerij worden toegevoegd.

De auteur gunt de lezer een blik in het kloosterleven en er wordt gewezen op de recreatiemogelijkheden in de vorm van wandel- en fietstochten in de directe omgeving van de kloosters.

Deze bewerkte editie bevat nieuwe aansprekende foto’s van fotograaf Jan Crab. Trappist. De zeven heerlijke bieren is een aanrader voor iedereen die de historie en het eigen karakter van de trappistenbieren wil ontdekken.

 

Jef van den Steen: Trappist. De zeven heerlijke bieren. Leuven, 2010. Davidsfonds Uitgeverij.

223 pag. ISBN 978 90 5826 672 9 Prijs: 27.50

 

Han Hidalgo