Trappist – De tien heerlijke bieren

De tien trappistenbrouwerijen en hun heerlijke bieren

Laat het woord trappistenbier vallen en bierliefhebbers raken verrukt van de smaakrijkdom van de meeste bieren. Niet voor niets heeft bierauteur en brouwer Jef van den Steen de trappistenbieren ooit getypeerd als ‘de Rolls Royces onder de bieren’. Van Jef is onlangs ‘Trappist. De tien heerlijke bieren’ verschenen. De portretten van recente nieuwkomers onder de trappistenbrouwerijen Stift Engelszell in Oostenrijk, Zundert in Nederland en Spencer in de Verenigde Staten van Amerika, zijn de belangrijkste aanvullingen op de in 2010 verschenen tweede editie ‘Trappist. De zeven heerlijke bieren’. In vergelijking met de tweede editie bevat de recent verschenen derde editie aanzienlijk meer afbeeldingen van de bieren, de brouwerijen en het dagelijkse kloosterleven, die op sfeervolle wijze zijn gefotografeerd door Jan Crab. De meeste teksten zijn ook aangevuld met nieuwe gegevens.

Naast de 3 nieuwkomers wijst Jef de lezers de weg naar de 6 trappistenbrouwerijen in België, namelijk Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren en La Trappe in Nederland. Op duidelijke wijze wordt beschreven aan welke voorwaarden een klooster moet voldoen om in aanmerking te komen voor het logo ‘Authentic Trappist Product’, namelijk een beschermde herkomstbenaming. Vervolgens worden enkele kwaliteitskenmerken benadrukt, waaruit het unieke karakter van de trappistenbieren moet blijken zoals onder meer trouw aan de oeroude hoge gisting, de hergisting op fles en de eerbied voor de natuur. De vlot geschreven portretten van de brouwerijen bevatten proefnotities van de bieren en het leven van de monniken, waarbij de lijfspreuk van de Trappisten ‘ora et labora (bid en werk) op een aansprekende manier in beeld wordt gebracht. Jef is niet alleen een boeiende verteller, maar hij beschikt over grondige historische kennis om de lezer een goed beeld te geven van de oorsprong en ontwikkeling van deze unieke brouwerijen. Kortom, geestrijk erfgoed in optima forma!

Jef zal over niet al te lange tijd de trappistenbrouwerij Tre Fontane in Rome als elfde trappistenbrouwerij moeten toevoegen aan een volgende editie. Wie weet volgen nog meer trappistenbrouwerijen in de naaste toekomst…. Deze schitterende en goed gedocumenteerde derde editie verdient een ereplaats onder de Nederlandstalige bierboeken, die de afgelopen jaren zijn verschenen.

Jef van den Steen: Trappist. De tien heerlijke bieren. Uitgeverij Davidsfonds. Leuven, 2015. Gebonden editie. 285 pag. ISBN 978 90 5908 6135 Prijs 34,50

Han Hidalgo